| | | |

Кирил Петков и Асен Василев с нова корупционна схема, забъркани са адвокатски кантори, комисионната

Кирил Петков и Асен Василев създадоха нов вид корупционни схеми, съобщи Тошко Йорданов от “Има такъв народ” по Нова ТВ.

Пред “Труд” той поясни, че става въпрос основно за схеми в строителството.

Експерти в тази област обясниха, че за първи път, в нарушение на закона, са поставени посредници за фирмите, на които държавата дължи пари. Официално на дружествата е съобщено, че ще получат дължимите суми, или част от тях, но преди това междуведомствена комисия трябва да вземе решение.

Във въпросната комисия са назначени външни консултанти и юристи. По-късно към нея се добавя и антикорупционната комисия на НС, на която също са дадени правомощия да решава за плащанията.

Най-нетърпеливите собственици на строителни фирми са били упътвани от междуведомствената комисия да търсят помощ от определени адвокатски кантори от приятелския кръг.

Срещу 10 процента от сумата по нови договори и 14% за стари вземания, канторите решавали проблемите на строителите. Адвокатите сключват договор да представляват фирмата пред АПИ, за да уредят плащанията.

Пътищари изчислиха, че до края на годината неразплатените суми по текущи ремонти и поддръжка ще са за 1,9 млрд. лв. “Пресметнете какъв би бил размерът на адвокатските хонорари върху тази сума”, призоваха строители.

Втората схема минава през зам.-министри в МРРБ. Независимо, че по закон министърът трябва да одобрява плащанията, с решение на Министерски съвет това се вменява на двама зам.-министри, назначени от квотата на “Продължаваме промяната”.

Единият от тях – Ивайло Стайков е съсед на Асен Василев от Хасково, а също така и съдружник на Красимир Георгиев (Красьо Черничкия).

Стайков преди да стане зам.-министър е съветник в МРРБ и член на междуведомствената група, която решава на кой строител колко да даде от дължимите пари за ремонти.

Третата схема е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост. Първоначалните варианти за получаване на сумите са били два – чрез грантове и заеми. Впоследствие, при преработване на плана грантовете отпаднали.

Предвидено е сумите под 20 млн. лв., които ще получават фирми за проектите си, да минават през финансови къщи и през Фонда на фондовете.

Експерти обясниха, че с това било предвидено да се занимават финансови къщи от кръга на министър Даниел Лорер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts