| | | |

Демерджиев: Кирил Петков провали комуникационната система на МВР, което е точка по плана за възстановяване

Кабинетът на Кирил Петков не е успял да подобри телекомуникационната система на МВР ТЕTRA, а това е условие по Плана за възстановяване.

Това обяви след заседание на служебния кабинет вътрешният министър Иван Демерджиев.

Техническите характеристики на системата са спорни. Големият проблем за провеждане на обществената поръчка са били сроковете – те са били изключително кратки.

Имало е възможност да се даде повече време на фирмите, които са се интересували от нея.

Стойността на поръчката е 124 млн., каза още Демержиев. Така той потвърждава информация за загубените евросрадства заради неизпълняването на част от условията по Плана за възстановяване.

Комуникационната система ТЕТРА на МВР съществува повече от 10 г. За да бъде усъвършенствана, бяха поискани пари от ЕС.

На 1 февруари 2018 г. шефът на дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова предупреждава тогавашния зам.-вътрешен министър Красимир Ципов, че има проблем с изпълнението на заданието за системите.

Такова предупреждение тя отправя и за 290-те джипа, за които се наложи по-късно да връщаме пари на ЕС.

Освен обществена поръчка за комуникационната система е била обявена и такава за доставка на устройства, необходими за работата на TETRA. Само една фирма е проявила интерес и затова тя е спряна.

През 2020 г. бяха надградени възможностите на комуникационната система на МВР за външните граници на ЕС, като е инсталирано ново поколение комутатор TETRA DXT и нови базови станции TETRA.

Предоставени са радиотерминали TETRA , включително лицензи. Осъществено е хардуерно и софтуерно надграждане на съществуващите сървърни системи за управление и поддръжка, контрол на мрежата и абонатите (NetAct, DWS) и системата за GPS.

На практика системата TETRA позволява на служителите на МВР да комуникират по между си чрез радиостанции. За по-добра връзка на полицаите на терен ЕС отпускаше 124 млн. лева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts