| | | |

За какви измамници става дума, оставаме на студено заради Кирил и Асен

Даваме ли си сметка за какви измамници става дума – училища, детски градини и болници може да останат на студено?!

Това заяви пред радио “Фокус” лидерът на АБВ и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков.

снимка Архив

Преди два дни той алармира, че насред жестоката енергийна и финансова криза, обхванала страната ни, България е заплашена от реална опасност да плати 960 милиона евро общо за летния и за зимния сезон на “Газпром експорт”, като неустойка за неползване на количества газ, според текста на договора между страната ни и руската компания.

“Имах възможността да погледна анализа, който е направил международният правен консултант и е предоставил на “Булгаргаз”.

Там много ясно са описани мотивите, с които в арбитража “Газпромекспорт” ще ни осъдят да платим неустойките, защото договорът с тях е “получаваш или плащаш”. Но ние сме се отказали. И това го има в кореспонденцията на “Булгаргаз” с “Газпромекспорт”, това го има в позициите на българското правителство.

Бившият министър-председателят многократно и достатъчно глуповато обясняваше как оперативно заседание на Министерски съвет е взело решение при положение, че оперативните засадения не могат да взимат решения, и т.н., и т.н.

Аз се надявам от тази тема все пак да се заинтересува и прокуратурата, защото нашите експерти, с които ние от АБВ работим, са сметнали неустойките, които ще дължим на “Газпромекспорт” на повече от милиард. Това е евро.

Така че ние сме изправени пред единствената благоприятна за нас възможност незабавно да започнем разговорите с “Газпромекспорт” и да направим всичко възможно да договорим количествата, които не сме ползвали тази година, да ги прехвърлим за следващата година, и с тази аргументация да не плащаме неустойките”, заяви Петков.

Той продължи:

“С изключение на 3 държави всички останали взимат руски газ, плащат си руския газ по схемата, която “Газпром” предложи. Иначе сме много силни да налагаме санкции. Не знам, ако Русия тръгне да ни санкционира какво ще правим.

Но искам да се обърна към аудиторията: преговорите с “Газпром” са задължителни, но трябва да си дадем сметка, че в резултат на всички престъпления в енергийния сектор и най-вече газовия голяма част от българските граждани няма да могат да си платят парното.

Ние забравихме някак си: “Топлофикация София” за миналия месец обяви повишаване на цената с 40%. Ние август и септември няма да плащаме парно, но ще дойде октомври”, подчерта Петков.

Според него бюджетите на редица училища, детски градини и болници няма да могат да им гарантират възможността да си плащат парното през зимния сезон.

“И тук ще бъдем изправени пред много голям проблем. От сега настоявам Министерството на образованието да не допусне с аргумента “КОВИД” да минем на онлайн обучение,

защото трета година онлайн обучение за нашите деца гарантира катастрофата в образованието на България и гарантира, че ние ще погубим поне 2 поколения българи, които мисля няма никакво съмнение, че онлайн обучението не може да замести обучението в класа.

Оставям настрани десоциализацията. Въобще, ние сме изправени пред изключително тежка, катастрофална ситуация в социален, икономически и битов план, и продължаваме да се опитваме да не я виждаме.

Правителството ще разсъждава дали следващата седмица да започнем. Ами енергийният министър да вземе да слезе от катамарана и да започне ефективни резултатни преговори, с които да гарантира енергийната сигурност на България, и то на възможно най-ниската цена.

Аз не знам даваме ли си сметка за какви измамници става дума? Асен Василев, който се съдра да говори, че с “Газпром” няма да говорим, ние от “Газпром” няма да получаваме газ, онзи ден получи прозрение и каза: “Ами ако ни го дават на най-ниска цена, да напълним Чирен”.

Ами точно правителството на Кирил Петков изпразни Чирен, точно правителството на Кирил Петков продаваше на най-разни субекти евтиния газ от Чирен, които го продаваха в Румъния на далеч по-висока цена, направихме едни милионери, и онзи ден Асен Василев се загрижил да пълни Чирен”, гневно заяви още Румен Петков.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts