| | | |

СКАНДАЛ! Деница Златева с “дописана” биография – никога не е била евродепутат

Назначената от служебното правителство на Румен Радев Деница Златева за изпълнителен директор на “Булгаргаз” е манипулирала биографията си.

Радев сякаш е абониран да слага на възлови постове в държавата хора, които или пренаписват или откровено лъжат с биографиите си.

В Уикипедия, откъдето всички медии взеха биографичните данни за новата шефка на “Булгаргаз”, е записано, че от 2009 до 2013 г. Деница Златева е депутат в европейския парламент.

А това не е вярно. Деница Златева никога не е била евродепутат.

Златева е прекарала огромна част от съзнателната си дейност в централата на БСП като външнополитически секретар, била е един мандат и народен представител – от 2013 година.

През 2008 – 2009 г. е началник кабинета на заместник министър-председателя по въпросите на еврофондовете Меглена Плугчиева.

Между 2009 и 2017 г. е международен секретар на БСП.

От 27 януари 2017 г. е служебен заместник министър-председател в правителството на Огнян Герджиков, отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС.

Остава да виси въпросът – защо Златева е “дописала” биографията си. Или пък, ако е грешка на Уикипедия, защо не я е коригирала.

Колкото до назначението ѝ на най-важния пост в енергетиката, в условията на най-голямата енергийна криза – вижда се, че Златева няма нито подходящо образование, нито професионален или опит в този сектор.

Политическото й назначение през 2020 годна за административен директор на „Булгартрансгаз“ не е атестация за експертност. Точно обратното! Затова е и острата реакция на БГА и на водещите енергетици у нас, които недоумяват как в условията на такава криза на върха на българската енергетика се слага професионален профан.

Защо президентът Радев е направил този избор, няма смислено обяснение, освен, че издига на висок държавен пост още един критик на Нинова. Но това едва ли може да бъде оценено като държавниески ход.

“Дали това назначение е случайно и от тази гледна точка? Защото с него се финализират почти едногодишните усилия за ликвидиране на „Булгаргаз“ в полза на многобройни търговци на газ, които отдавна се стремят към тази ликвидация, за да получат достъп до обществени поръчки със сладки комисионни на гърба на всички нас”, написа енергийният експерт Таско Ерменков.

Рокадата на служебния кабинет е първата в енергетиката и идва в ключов момент – когато България няма гарантирани количества внос на природен газ за идващите месеци, ако не се броят азерските. Във вторник “Булгаргаз” дори проведе търг за доставки за последно тримесечие, но така и не обяви резултата, съобщава “Капитал”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts