| | | |

Карбовски и Копейкин – основни глашатаи на руската пропаганда

Журналистът Мартин Карбовски и лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов са ключови разпространители на руска пропаганда в България.

Това сочи изследване на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Оттам представиха третата част на изследването си за руската пропаганда в България.

Първата част е била посветена на посланията от 2013 г. до началото на войната в Украйна през февруари.

Втората е била фокусирана върху пропагандните модели в българската публичност.

Третата част включва постове във Фейсбук. Създадена е била база данни, която съдържа над 4500 публикации на медии в социалната мрежа. Следващият доклад ще бъде посветен на групите във Фейсбук.

“Това, което се идентифицира, е ключови разпространители на пропагандата през препубликуването на различни линкове.

Медиите са с най-високи честоти на публикуване на материали, но с най-голяма тежест, лицата, които получават най-много интеракции – лайкове, споделяне, са публични личности, които имат профили във Фейсбук.

На първите места се нареждат и политиците, и журналистите”, поясни в интервю за БНР Вероника Димитрова, главен редактор на списание “Критика и хуманизъм”.

Ключови разпространители според изследването са лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов и журналистът Мартин Карбовски.

снимка Архив

Заради проруските си политически възгледи Костадин Костадинов е наричан Костя Копейкин

“Тези личности имат много сериозно влияние. Техните профили увеличават своите привърженици през периода след началото на войната в Украйна”, посочи Димитрова.

“Има ядро от ключови думи, които ние сме използвали, които лесно идентифицират и хващат руската пропаганда. Това, което улавяме чрез този доклад е, че руското посолство е една от страниците, които са от една страна доста следвани, от друга страна е основен генератор на съдържание.

Също така се вижда, че посолството на Русия е една от страниците със завишени показатели при лайкове, споделяния и общ брой интеракции”, коментира Вероника Димитрова.

По думите ѝ русофилските групи като цяло имат сериозно влияние във Фейсбук.

“Има вълни онлайн, свързани с определени пикови събития. Има събития, които пораждат по-голяма генерация на съдържание”, добави тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts