| | | |

Скандалът „ТЕТРА-Рашков“: Ще загуби ли България 2,6 млрд. лева от плана за възстановяване?

Решението на МС – взето на подпис

Скандалът с проваления от Европейската комисия опит за заблуждаване и измъкване на пари по втория начин от Плана за възстановяване и устойчивост от МВР и Кирил Петков се разгаря.

Заради некадърността на вътрешния министър Бойко Рашков, премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев, България може да загуби 2,6 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост, пише Breaking.bg.

Заради провала на обществените поръчки за доизграждане на ТЕТРА-системата на МВР.

Вчера вицепремиерът Атанас Пеканов призна, че може да загубим 2,6 млрд. лева от плана именно заради този скандал. Пеканов обаче явно е бил подведен от някои чиновници, защото твърди неверни неща.

А именно, че обществената поръчка от МВР се провалила, защото нямало нито един кандидат.

Първо-поръчките са две, пуснати от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“-КИС-МВР.

Те са със срок – края на 2022 г., които ако не бъдат приключени, това може да попречи България да загуби цялото първоначално плащане от над 2 милиарда лева по Механизма за възстановяване и устойчивост според договорката с ЕК.

Те са прекратени изненадващо няколко дни след обявяването им от МВР. Не е имало време да се явяват кандидати. Защо и как, това е решил Бойко Рашков като вътрешен министър, но няма кой да го попита.

Заради това в средата на месец юли в кабинета на Асен Василев избухва страшен скандал между него и Кирил Петков от една страна и Бойко Рашков заради опасността да се загубят пари. Василев иска оставки в МВР, а Рашков мълчи.

По идея на министъра на електронното управление Божидар Божанов от ДБ, който също присъства на срещата, е решено по спешност поръчката за доизграждане на системата ТЕТРА-МВР да се възложи на държавната фирма „Информационно обслужване“АД.

Чрез така омразната на КироКокорчовците „ин хаус“ процедура. Те бяха уж разследвани от Бойко Рашков като много корупционни. Това е закрепено с решение на Министерски съвет от 27 юли, дни преди „промяната“ окончателно да падне от власт.

Според Пеканов в последното заседание на МС на Кирил Петков.

Това не е точно така, твърдят нашите източници. Нещо повече, решението от 27 юли, което е опит да измамим Европейската комисия, е взето неприсъствено от министрите, на подпис, като не е фигурирало дори в предварителния дневен ред на кабинета в оставка.

И не е съгласувано с други ведомства и министерства. Според нашите източници министрите на Киро дори не са разбрали какво са подписали.

„ЕК обаче не е съгласна на този подход, тъй като не отговаря на критериите за прозрачно възлагане, затова МВР спешно ще проведе нова, оптимизирана обществена поръчка.

МВР ще работи усилено, за да изпълни процедурата. 21 от 22 условия, за да получим първото плащане, са изпълнени. В края на този месец ще го поискаме от ЕК, целта е през есента да го получим“, категоричен беше Пеканов.

И това не е точно така. Пак някой е подвел Пеканов. Защото единствената фирма, която може да изпълни поръчката за доизграждане на ТЕТРА-системата няма представителство в България. А само дилър на нейни продукти.

Колкото и „усилено“ да работят в МВР, няма как да успеят до есента, твърдят запознати. Угрозата да загубим много пари е реална. И то благодарение на Бойко Рашков, Кирил Петков, Асен Василев и Божидар Божанов.

Тях служебният вицепремиер Пеканов не ги споменава и разказва за този невероятен скандал някак свенливо, срамежливо, сякаш става дума 2 лева, а не за 2,6 милиарда лева. Защо ли?

Провалът на правителството на Кирил Петков с Плана за възстановяване, преправян сто пъти, връщан отново и отново със забележки от ЕК, е видим и за обикновения читател.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts