| | | |

Вучич с извънредно изявление за косовските сърби, силите на КейФОР обявиха готовност

Представителите на сръбското малцинство, работещи в косовските институции, ще напуснат работните си места, освен ако не бъде постигнато споразумение за прекратяване на тяхното “преследване”, каза в неделя сръбският президент Александър Вучич, предаде РТС.

“Ако преследването на сърбите не бъде спряно, политиците ще напуснат всички косовски институции през следващия месец, а след това съдиите и полицаите ще последват примера им до края на септември”, каза той на пресконференция, свикана след среща със сърби от северната част на Косово, която граничи със Сърбия.

Държавният глава призова и НАТО да гарантира сигурността на косовските сърби.

“Ние ще защитим нашия народ от преследване и погроми, независимо какво желае НАТО. Сега косовската администрация е особено решена да изгони сърбите от Косово и Метохия, като последната кост, останала в гърлото им”, каза Вучич.

Според него, “Прищина отхвърля всичко предложено от сърбите”, а косовските власти имат две цели – “премахване на сръбските институции в Косово и преследване на сърбите”.

Припомняме, че той бе в Брюксел само преди дни, заедно с косовския премиер Албин Курти. Там те се срещнаха (поотделно) с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с представители на ЕС в търсене на решение, след като в края на юли се стигна до ескалация заради промяна в режима на влизане в Косово.

В същото време КейФОР обявиха, че са увеличили присъствието и патрулирането на граничните пунктове между Косово и Сърбия Ярине и Бърняк и са готови да се намесят, ако е необходимо, информира „Радио и телевизия Сърбия“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts