| | | |

Говори психологът: Настимир винаги ще е шут, не изключвам политици да злоупотребяват с психотропни вещества

-Г-н Монов, като психолог как ще коментирате случващото се в нашия политически живот?

-Кризисната ситуация, в каквато изпаднахме, свали маските и се видя, че някои хора са много далеч от онзи публичен образ, който бяха създали и искаха да поддържат. Много показателно в това отношение е излизането на Корнелия Нинова от президентството, след като БСП върна мандата.

Тя трепереше от гняв. От какво идва този гняв. Вероятно от раздялата с поста.

Политиката има и комична страна. Пример е Настимир Ананиев. Не знам колко партии е сменил, но са повече от пръстите на едната ми ръка. Когато и да е в политиката, той винаги ще бъде шутът.

Толкова се е объркал в желанието си да е на власт. Много показателно беше присъствието му в Правната комисия на Народното събрание преди няколко дни. Беше седнал на перваза на един прозорец. Не е член на тази комисия, но очевидно иска да се покаже, че го има. Да не го забравят.

-Политическата криза тръгна, след като Слави Трифонов изтегли министрите си от кабинета „Петков“ …

-Кризата е резултат от безпринципната коалиция. Слави Трифонов си изигра добре картите. Той разтури седянката по един много съществен повод – националното предателство спрямо българските интереси в Северна Македония.

Тези ,които подписаха договора през 2017 г, подариха на Македония 1000 години история – от Самуил до Ньойския договор през 1919 г. Това е българска история. Ако има Македония, тя е от създаването на Кралство Югославия.

От тогава е започнал процес на формиране на македонско самосъзнание. На 27 ноември 1947 г., в 9, 47 часа с решение на Югославската академия на науките е създаден македонският език. Ако човек види протокола от тогава, ще умре от смях. Защото там се казва, че еди-коя си българска буква се замества с еди-каква си.

Пак повтарям – това е процес, започнал от 1919 г. и който през последните 30 години е антибългарски.

-Политиците говорят за райския газ, а електоратът говори, че самите политици употребяват субстанции…

-Съдейки по публичните изяви, речи и интервюта на някои политици, може да се предположи, че менталните способности на много от тях не са на особено високо ниво. Нищо чудно някои от тях да имат определени характеропатии и това да се дължи на злоупотреба с психоактивни вещества.

Просто съдя по начина на държание на парламентарната трибуна. Някои имат скокове на мисълта и използват изречения, които са „словесна салата“. Това е симптом в психиатрията.

-Задава се тежка зима. Ще издържим ли психически, поставени на ръба на поредното оцеляване?

-Ние сме особен народ, който за съжаление в критични ситуации показва не най-добрите стратегии за справяне. Всеки се спасява поединично. Трябва да разберем, че не просто живеем в глобален свят и че това, което става на хиляди километри от нас, пряко бърка в джоба ни.

В подобни ситуации най-добре е да разчитаме на хората около нас, на близките си, на съседите и да разчетем собствените си интереси през някаква общност. Сега, например, пак ни карат да слагаме маски. Първо ни слагат маските, после ни ваксинират с първа доза, с втора, с бустер.

Ако обаче се опълчим, да видим как всички ще ни глобят с по 1000 лева. Още повече, че има решение на съда, което обяви, че заповедите за носене на маските са противозаконни.

Така стоят нещата и с растящите цени. Бях в Полша през 1980 г, когато вдигнаха млякото със стотинки. Хората излизаха пред магазина и чупеха бурканчетата. После спряха да купуват и цената веднага беше свалена.

-Ще излезем ли на улицата, ако вдигнат газа с 54 на сто?

-Мисля, че този път хората ще излязат. Когато останеш гладен, на студено и животът ти вече е застрашен – ще протестираш. Българинът се лута в крайностите – или много търпи, или е абсолютно деструктивен.

-А ще продължи ли политическата лудост?

-Ако й позволим, ще продължи. Не мога да разбера каква е тази политическа апатия, обхванала 70 процента от българите. Изборите са ни дадени, за да кажем какво искаме. Излиза, че ние нямаме представа за живота си и така ни е добре.

Ако не е ковид, ще е война, ако не е война, няма да имаме газ, ако от някъде се намери газ – токът ще спира… Стреснете се, бе хора, гласувайте на 2 октомври, ако тогава са изборите. Политическият спектър е достатъчно пъстър, за да може всеки да избере това, което отговаря на неговите идеали.

-Какъв ще е политическия спектър в следващия парламент?

-Мисля, че ще се различава от това, което представят социолозите. Според мен „Възраждане“ е много подценено. В сегашната ситуация „Възраждане“ може да е дори първа политическа сила. ГЕРБ също ще имат добър резултат. Те си имат здраво ядро и структури. Имат си симпатизанти, които знаят, че дължат службите си на тази партия.

Социологическите агенции трябва да бъдат малко по-внимателни към Слави Трифонов. С няколко концерта той ще мине 12-те процента на изборите. Така че да не го отписваме. Сривът на „Продължаваме промяната“ ще е голям. Най-много ми е жал за БСП. Тя е в лоша кондиция и организационно и идеологически.

-Все пак имате ли някаква надежда?

-Надеждата ми е геополитическа. Идва краят на неолибералния глобализъм. Формира се нов световен ред и ние ще сме в руската зона на влияние. Този ред ще бъде консервативен. Както каза Тръмп наскоро – има два пола – мъж и жена. Точно в руската зона, на базата на православието, ще стъпим на консервативни ценности като семейството, ясното разграничаване на добро и зло.

……………………………….

Христо Монов е завършил психология в Софийския университет „Климент Охридски“. От 1985 до 2019 г. е председател на Секцията по Кризисна психологическа интервенция към Дружеството на психолозите в България. Бил е преподавател в Софийския университет, работил е и като училищен психолог. Участвал е в екипите по случаите „Лим“, кризата със заложниците в Сливен, земетресението в Перник. Бивш депутат от „Коалиция за България“.

Интервюто е дадено за Филтър

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts