| | | |

Нинова с разкритие: За ръка съм водила Кирил и Асен да разговарят с работодателите, караха се, излизаха от зала, аз ги връщах

Вижда се, че втечненият газ, който беше осигурен, няма да влиза в България и е жалко, че няма да го ползваме. От друга страна служебният кабинет не дава никакви сигнали за започване на преговори с “Газпром”, т.е наистина ситуацията изглежда така, както го описва бизнесът.

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира газовата криза в България в студиото на “Събуди се” по Нова телевизия.

От няколко дни ми се обаждат работодатели на малки фирми и са шокирани от следното – създаде се кризисен щаб на 3 август, а днес сме 21. От трети до 21 този щаб не се е събрал. Тези 17-18 дни са загубени.

Предлагаме да се замразят цените на газа за битовите потребители, програма за компенсация за бизнеса и енергийно слабите и да се възстановят преговорите с “Газпром” са четирите предложения на левицата за излизане от кризата.

Прогнозите за предния моратуриум бяха, че ще се срине държавата и че ще скочат цените, но всъщност така спасихме зимата, защото битовите потребители не усетиха увеличението на цените, но дружествата срещнаха затруднения.

Затова и направихме програма за компенсация и стигнахме до 250 лева на мегават час. Това вече е изпробвано и видяхме, че работи – спасяваш си народа, подкрепяш бизнеса и вижте резултатите на икономиката.

През май месец сме на първо място по промишлено производство, а през юни сме на четвърто място в Европа по БВП, обясни Нинова.

“Когато стана кризата с тока, всеки ден разговаряхме с организации, бизнеси и синдикати. Тогава Асен Василев и Кирил Петков не приемаха радушно среща с работодателите и не одобряваха техните искания. Буквално за ръка съм ги водила. Там се караха, излизаха от зала, връщах ги и се справихме”, разкри тя.

“След изборите ще се убеждаваме, както беше до сега. Както ги убедихме да не прекъсваме доставките от петрол, така ще бъде и за газта. Имаме различия. ДБ идеализират тези неща, но ще говорим”, посочи Нинова.

Ако се подходи партньорски, а не идеологически, през санкциите и геополитикика, може да се получат добри разговори с “Газпром”, смята Нинова. Преговорите с тях са и едно от предложенията на левицата за справяне с кризата.

В случай, че от БСП отново се окажат в коалиция с “Демократична България”, двете страни щели “да се убеждават”, както е било досега, каза Нинова. От ДБ излязоха на протест още на третия ден на служебния кабинет, за да изразят несъгласието си да се подновяват преговорите за руски доставки на газ.

Според нея кабинетът “Петков” е постигнал много добри резултати в социалната сфера, именно заради БСП.

“Големият въпрос сега е с цените, инфлацията и поскъпването на стоките. Очевидно е, че има лична атака към мен, но това не е важното. Връща се модел на задкулисие, обръчи от фирми и източване на предприятия.

Когато бях министър на икономиката имаше мощна кампания срещу мен. Изкарвали сме оръжия, снимали са самолети. Миналата седмица са изнесени оръжия за 1 млрд. евро. А сега по тези теми се мълчи.

Онова беше организирана мощна, манипулативна и лоша кампания. Авторите на тази кампания управляват днес. Сега да питам ли аз – Радев да обясни на хората защо се изнася оръжие”, каза Нинова.

“Предлагам да не губим времето на зрителя с факта, че Митко Белята, леля му и още един негов братовчед са напуснали видинската организация. Осем души от осемстотин. Разбира се, че това няма да повлияе на изборния ни резултат”, коментира Нинова информациите, че членове на БСП от Перник и Видин напускат листите и партията.

БСП се готви за избори, коалиции с ГЕРБ и ДПС са изключени, а желаните коалиционни партньори отново са ПП и ДБ, стана ясно от думите на Нинова.

Тя категорично заяви, че без значение какви са резултатите от изборите, БСП няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и ДПС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts