| | | |

Няма край: Нова зараза плъзна от Индия, симптомите са ужасни

Докато светът все още се бори с пандемията от корона вирус, както и с маймунската шарка, в Индия се появи болест с ужасни симптоми и тя беше наречена вирусът на “доматен грип”, пише сръбското издание „Espreso“, позовавайки се на „Лансет“.

Индийските власти идентифицираха тази болест още през май и сега казват, че почти сто деца са заразени. “Доматеният грип” получи необичайно име заради симптомите, тъй като първо върху кожата се появяват червени подутини, които могат да нараснат до размера на домат, съобщава “Лансет”.

Болезнени червени мехури по тялото са наблюдавани при 82 деца на възраст до седем години, като има и двадесет съмнителни случая, които се наблюдават, като тези деца са на възраст между пет и десет години.

„Тази рядка вирусна инфекция е ендемична и не се счита за животозастрашаваща. Съобщава се за деца под петгодишна възраст в индийския щат Керала. Децата са изложени на най-голям риск от „доматен грип“ или „доматена треска“ тъй като вирусът се предава от близък контакт, както е обичайно за тази възрастова група“, съобщава „Лансет“.

В момента няма лек за това заболяване, то е силно заразно и наподобява болестта на ръцете, краката и устата, съобщава списанието. Единствените възможности за лечение са много течности и почивка. Децата, при които е установено заболяването, са в изолация.

„Ако огнището не се държи под контрол, рискуваме вирусът да се разпространи и сред възрастните, което може да има сериозни последствия“, посочва „Лансет“.

Симптомите на “доматен грип” са: червени мехури по кожата; температура; умора; болки в ставите; повръщане; диария; дехидратация; болки в мускулите и костите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts