| | | |

НА ЖИВО Извънредно лоши новини от Кризисния щаб по енергетика

Този кризисен щаб работи от около 3 седмици. Проблемите, които са натрупани са много. Трябваше да се запознаем със ситуацията, за да предприемем конкретни стъпки и решения.

Това заяви Христо Алексиев, служебният транспортен министър на извънреден брифинг след заседанието на Кризисният щаб по енергетиката.

“Първо започнахме да работим за интерконектора с Гърция. Там нещата са овладени. Но нищо не е направено в течение на дълго време.

Второ беше Булгаргаз, да бъде стабилизирано състоянието на дружеството. Оттук нататък трябва да работим, за да осигурим необходимите количества газ на поносими цени.”, уточни той и допълни, че такива решения трябва да имаме до края на август и началото на септември.

С работодатели и синдикати обсъдихме каква е оптималната цена, на която нашият бизнес да работи.

В момента е невъзможно да има компенсации, защото няма действащо Народно събрание. Ако има предложения, а такива има, те ще бъдат внесени в НС, но дотогава трябва да работим с „поносима цена“.

Енергийният министър Росен Христов от своя страна направи ретроспекция:

Какво заварихме на 3 август. Количества газ бяха осигурени частично за септември и абсолютно недостатъчно за октомври. Трябваше да работим да осигурим количествата, без да вземем предвид цената, което засили инфлацията в страната.

Булгаргаз не беше способен да извършва своята търговска дейност, да се разплаща за доставките на газ.

Интерконекторът, който е на критично състояние, е бил оставен без надзор. Както с документацията, така и със строителството. Почти никакъв контрол не е бил осъществяван. Заварихме пълен хаос. Едно ръководство, което не съдействаше.

Към този проблем добавяме и длъжници на Булгаргаз – Топлофикация–София, която дължи милиони и няма вариант при сегашния модел на управление тези задължения да бъдат закрити, напротив очаква се да се увеличават месечно с 300 млн.

Компенсации за газ няма, за ток са предвидени, но няма средства” каза Христов.

По думите му към момента количествата газ за септември са осигурени, до голяма степен са осигурени и за октомври.

“Спираме да гоним топката и търсим най-добрата цена. Ежедневно получаваме заявки за компании и посредници, които ни предлагат газ, но на цена, на която бизнесът не би фалирал.

Фокусът в момента е системни доставки, но на поносима цена.

Интерконекторът сме го взели на ръчно управление. Най-накрая в петък се получили линеен график за завършване на всички строителни дейности и документи. Поети са ангажименти, и пред президента, интерконекторът да бъде пуснат от 1 октомври”, каза той.

По отношение на танкерите той заяви:

Проведохме миналата седмица срещи с колегите от Турция, с колегите от САЩ успяхме да организираме 1 свободен слот за октомври. За съжаление останалите танкери няма да може да се възползваме, защото свободните терминали се продават от посредници, което прави цената невъзможна.

Започваме преговори с Азербайджан за допълнителни количества”, каза още Христов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts