| | | | |

А дано, ама надали: Крум Зарков връща обратно Божков и Таки от Дубай

Радикална инициатива гласи правосъдният министър Крум Зарков.

България изрично да се договори с Обединените арабски емирства връщането на сънародници, срещу които има повдигнати обвинения у нас – за това е настоял топ социалистът.

Искането му е отправено при обсъждането на меморандума за сътрудничество с ОАЕ, който правителството одобри в сферите икономика, търговия, хранителна промишленост, земеделие, отбрана, инвестиции, туризъм, образование и наука, дигитални технологии и изкуствен интелект, информация и комуникация, култура, младеж и спорт.

“Искам само да поставя на Вашето внимание следния въпрос по отношение на развитието на отношенията ни с ОАЕ. Там има много български граждани, към които се водят различни сортове дела, наказателни и други.

Получаваме много молби, които ние съгласно законодателството на Обединените арабски емирства трябва да изпратим от министъра на правосъдието, български, към техен и той да поеме следващи действия.

И досега не сме получавали никога отговор оттам по какъвто и да е въпрос. Просто го отбелязвам, за да се има предвид в последващите разговори с правителството на ОАЕ”, е обявил Зарков по време на заседанието, става ясно от стенограмата.

“Имаме предвид това обстоятелство. То е отразено в т.7 от меморандума, а именно възможността за разширяване на сътрудничеството между съдебните органи на двете държави чрез възможните средства. И наред с другото обмен на съдебни практики и процедури между двете държави”, отврънал пък министърът на външните работи Николай Милков.

“Меморандумът, всъщност, е политически документ. Той няма правнообвързващи клаузи, но това би ни дало възможност за по-нататъшни разговори за евентуално постигане на практически действия не само по тази точка, и по всички области, които аз изброих.

Така че, това смятам, че би могло да бъде една основа за подобряване на отношенията в правната област”, допълнил още външният министър.

Най-колоритният обвиняем, който се намира в Обединените арабски емирства безспорно е Васил Божков. Той замина там в началото на 2020 г., а у нас прокуратурата му повдигна 19 обвинения – за ощетяване на бюджета с близо 600 млн. лева от хазартни игри, като лидер на престъпна група, за незаконно държане на антики, убийства, изнудване, изнасилвания и др.

снимка Архив

Прокуратурата е изпратила общо три молби за екстрадиция и 19 тома с доказателства.

А няколко дни по-късно Божков обяви през фейсбук, че властите в ОАЕ окончателно са отказали да го екстрадират с мотива, че българската прокуратура не е представила два основни за производството документа – оригиналната заповед за задържане и документи от първоначалната фаза на разследването.

През март 2022 г. обаче от спецпрокуратурата, която бе закрита през юли, обясниха, че нито едно от четирите дела срещу Божков не е тръгнало, тъй като от Дубай няма внесен официален отговор, че отказват да го екстрадират, а само писмо, че са получили искането за това.

По-късно от спецпрокуратурата обявиха и, че са изпратили над 50 призовки до бизнесмена.

Идеята бе, ако той получи и една от тях, да бъде редовно призован и делото срещу него да тръгне дори и задочно. Властите в Дубай информираха прокуратурата, че са получили призовките, но след това няма обратна връзка за връчването им.

През май 2021 г. обаче да се върне у нас от Дубай се съгласи Георги Попов, известен с прякора си “Китин” от времето, в което е бил агент на ДС.

Той е сочен за дясната ръка на Божков и отиде в ОАЕ заедно с него. Прокуратурата му повдигна обвинение за съучастие в престъпна група и поиска той да бъде екстрадиран, но отговор от съда в Дубай не последва, а Попов се прибра по свое желание.

В Дубай убежище намери и соченият за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки. Че са се установили в емирството, имаше сведения и за братя Галеви.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts