| | | |

Бивш шеф на ДАНС е убеден, че войната в Украйна ще ескалира от Москва и България също ще бъде замесена

Основните натовски ексепрти в Украйна очакват ескалация на конфликта и е възможно да има такава.

Mрачната прогноза направи в ефира на Би Ти Ви бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той е силно скептичен за възможността Газпром да осигури оптимални условия за доставки на газ към България и дори допусна шантажиране от руската страна спрямо нашата.

“Рано е да се коментира и да се правят изводи кой седи зад убийството на Даря Дугина. Руската страна избърза с твърденията си от вчера, защото няма окончателни и категорични доказателства.

Аз не мисля, че украинската гражданка ще отиде с 12-годишната си дъщеря да поставя експлозиви.

Другото, което буди съмнение, е, че украинската гражданка се заселила и следила Дугина, а не баща ѝ. Рано е да се правят анализи и трябва да изчакаме”, добави той относно покушението срещу Даря Дугина.

“За жалост не можем да очакваме конфликтът в Украйна да се разреши бързо. За мен този конфликт ще продължи дълго и ще носи рискове за националната сигурност на България. Преките рискове ги виждаме вече – доставките на газ и енергийна криза.

Има риск конфликтът да се разрасне и България също под някаква форма да бъде замесена.

Развитието на този конфликт ще зависи от един триъгълник на отношенията между Русия, САЩ и Китай. На локално ниво нещата зависят и от Турция, и от Европейския съюз. Всички тези отношения ще решат дали конфликтът ще се разрасне”, разкри Йовчев.

“Позицията на служебния кабинет за подновяване на преговорите с “Газпром” е рискована, защото нямаме алтернативни доставки на газ.

Когато нямаме алтернатива на други газови доставки, рискуваме условията на “Газпром” да са много по-тежки и по този начин да бъде унижена България.

Факт е, че и предишните управляващи допуснаха грешки, като най-голямата е, че не започнаха да се готвят и да взимат мерки за тази газова криза още от 24 февруари”, обяви за финал бившият шеф на ДАНС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts