| | | |

Теменужка Петкова каза как ще се справи ГЕРБ с катастрофата с газа, ако спечели изборите

Служебното правителство има да реши един много важен въпрос – да осигури доставките на газ.

Ние сме за това да има 100% диверсификация на доставките от „Газпром“. Това е едно от условията към евентуалните наши бъдещи евроатлантически партньори.

Това заяви бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„От ГЕРБ направихме всичко възможно, за да може да се диверсифицират източниците и маршрутите на газ за страната ни. Още на 1 януари 2021 г. азерската газ е в България.

Твърденията, че 12 години не сме направили нищо, са отправени неоснователно към нашето правителство. Това е опорна точка на нашите опоненти, защото явно им е изгодно.

Правителството на промяната се провали в сферата на енергетиката – то оскъпи природния газ, продължи да купува руска газ, но на по-висока цена и т.н.“, посочи Петкова.

Тя припомни, че на 13 април МС е взел решение да не купува природен газ в рубли по договора с „Газпром“.

В тази връзка от ЕК обявиха, че България подлежи на санкции, ако приеме условието да плаща в рубли за природен газ от Русия, вмъкна водещата.

По думите на Теменужка Петкова правителството на Кирил Петков демонстрира едно политическо лицемерие, с действията си за диверсификация, а в същото време продължавайки да внася руска газ на по-висока цена.

„Когато казаха, че са получили оферта седем танкера с втечнен природен газ от САЩ, това не означаваше, че са осигурили газ, защото нямаше резервирани капацитети за разтоварване и доставка на газа. Не можеш да кажеш:

„Аз оставям на следващия да вземе решение“. Всички слотове в момента са заети до края на годината. Аз не разбирам защо „Булгаргаз“, който е търговец, абдикира от своите задължения?

Той трябваше да резервира слотове. Отговорът може би се крие в това, че директорът на „Булгаргаз“ е бивш директор на едно от дружествата-доставчик – фирма МЕТ.

Тук трябва да се намесят определени органи“, призова бившият енергиен министър.

„Ние ще застанем пред българските граждани и ще им кажем пред какво сме изправени и да им предложим решения. Правителството ни завеща кризи във всички сфери. То чертаеше само разделителни линии.

Диалогът трябва да се възстанови. Убедена съм, че ще сме първа политическа сила“, заяви Петкова.

„Ако ПП ГЕРБ управлява след изборите, ще стартираме незабавно международен търг за доставчици на газ за България. Ние бяхме резервирали капацитет на терминала в Александруполис. Едва след като има предвидимост, може да се премине към резервиране на количества.

Ние ще вървим към 100% диверсификация от „Газпром“. През това време ще търсим нужните количества газ. Трябва да се действа бързо, компетентно и професионално – без посредници“, подчерта тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts