| | | |

Бившият шеф на “Булгаргаз” каза може ли да се намери газ и на каква цена

Миналото правителство имаше пет месеца да прекрати договора с “Газпром”, ако някой е бил в неизпълнение. Ако това бе направено, сега служебният кабинет щеше да се намира в изцяло друга ситуация.

Това заяви в ефира на Нова тв бившият директор на „Булгаргаз” Иван Дреновички.

“Не мисля, че е правила политика някой да си пуска заявка, а някой да не я одобрява. И се случва като в легендите, аз не пиша, тя не пише, не ѝ е било писано. Ако наистина една страна не е изправна, има възможност за прекратяване на този договор”, каза още той.

“Не сме чели договора. Това е другият аспект от политическото говорене. Всеки е чел договора и всеки знае каква е цената. Тук е въпросът на политическата отговорност. Става дума за един дългосрочен договор и ако някой смята, че е в неизпълнение, той го прекратява.

Какъв е смисълът да се правят заявки, да се плащат банкови такси”, продължи Дреновички.

По думите му в момента губим толкова много енергия, включително ефирно време, нагнетяваме напрежение, създаваме кризисна ситуация. Това не трябва да се допуска. Говорим за държавна политика.

“Количествата за октомври ще се намерят. Друг е въпросът на каква цена. Ако говорим за 2000-250 лева за мегават час, която да е по договора с Газпром, това е невъзможно”, отбеляза той.

Единственият начин да намалим цената на газа е през микса с азерския газ, категоричен е газовият експерт.

“Не е проблем с Газпром да се размени кореспонденция и да се види с какви количества може Булгаргаз да разполага.

По отношение на Азербайджан колкото и да преговаряме, капацитета на находището Шахдезин 2 , което захранва ТАНАП и ТАП, е изцяло запълнен.

Не мисля, че има свободни количества. В медиите се прокрадва, че дори и да има свободни количества цената ще е малко по-висока от тази на Газпром”, каза той.

За петрол най-вероятно да, но за газ със Саудитска Арабия е рано да се говори. Терминалите там все още не са готови.

Арамко е голяма компания, ако може да го доставят от трети страни е възможно, но трябва да се таргетират реалните количества, защото идва зима, коментира той възможността Риад да ни помогне за газа.

“Мисля, че Булгаргаз все още не е отправил предложения за подписване на договор за 2023 година. Имаме една абсолютна несигурност. Индустрията се безпокои.

Нямаме количества, а говорим за цени. Най-важното е новото ръководство на Булгаргаз да предложи договори за доставка”, изрази притеснения Дреновички.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts