| | | | |

Окончателно: Съдът се произнесе за екстрадацията на руснака, запалил паспорта си

Алексей Алчин е заплашен от политическа репресия у дома, след като запали паспорта си в знак на протест срещу войната в Украйна

Руският гражданин Алексей Алчин, който дни след началото на войната в Украйна в знак на протест запали паспорта си пред консулството на Руската федерация във Варна, няма да бъде екстрадиран в родината си.

Това постанови окончателно състав на Варненския апелативен съд.

Алчин бе задържан на 24 юни в морската столица, след като бе обявен за международно издирване по разследване за данъчно престъпление.

Властите в Русия го издирват от 2018 г. През април 2021 г. той е бил привлечен като обвиняем за това, че като директор на дружество през 2015 г. с фалшиви документи е избегнал плащането на данъци за над 282,5 млн. рубли, след което е избягал зад граница.

Преди две седмици Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на чужденеца, но защитата му обжалва.

На втора инстанция магистратите изслушаха показанията на жена му и на руски политик опозиционер.

Те взеха предвид две резолюции на Европейския парламент относно нарастващите репресии в Русия и доклад на Българския хелзинкски комитет, изготвен за делото.

От тях става ясно, че промените в руското законодателство се използват за упражняване на съдебен тормоз срещу изразяващите несъгласие с водената политика на страната. Затова съдът прецени, че има опасност при екстрадиране положението на 46-годишния Алчин да бъде утежнено заради политическите му убеждения.

В мотивите си съдът сочи, че подлага на съмнение гаранциите на Генералната прокуратура на Руската федерация, че екстрадицията няма за цел преследване по политически мотиви, тъй като членството на страната в Съвета на Европа е прекратено и липсва възможност за контрол върху спазването на човешките права.

Серия проучвания в местата за лишаване от свобода в Русия показват, че условията там са лоши, има системен проблем с произволни задържания и липса на справедлив процес при разглеждане на задържането.

Затова съдилища в други държави от ЕС отхвърлят искания за екстрадиция от страна на Русия.

През април страната е отстранена и от Съвета по правата на човека с решение на общото събрание на ООН, пише в мотивите на Варненския апелативен съд.

Решението не подлежи на обжалване.

Втората инстанция отмени и мярката за неотклонение на Алчин. Той е на свобода и очаква до половин година да получи разрешение за постоянно пребиваване в България.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts