| | | |

Ердоган се озъби на Русия: Няма да се съобразяваме с вас, лицемери!

“Не се съобразяваме с лицемерните думи на онези, които ни размахват пръст. Ще продължим действията си. Може да дойдем внезапно някоя вечер“.

Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред участниците в честванията на 951-ата годишнина от историческата битка при Манцикерт през 1071 г.

Изказването на Ердоган беше в отговор на неотдавнашното изявление на министъра на външните работи Сергей Лавров, който се обяви против евентуална военна операция на турската армия в Сирия.

“Ескалация на военното напрежение в Сирия е неприемлива. Основното е да не се позволяват нови военни действия и да има преговори по дипломатическите канали и принципи, които вече съществуват в отношенията между Сирия и Турция”, заяви Лавров на среща със сирийския външен министър Файсал Мекдад в Москва тези дни, предаде БТА.

Раздразнен от позицията на Кремъл, Ердоган обвини Лавров в лицемерие и се обяви в защита на правото на Турция да предприеме трансгранична операция в Сирия.

„Заявявам пред целия свят, че нашата борба няма да приключи, докато не осигурим сигурността на нашите южни граници с 30 километров коридор.

Ние сме наясно с лицемерието на онези, които ни се заканват, размахвайки пръст срещу нас. Ето защо въобще не взимаме на сериозно тези лицемерни изказвания”, заяви турският държавен глава.

През март турският парламент гласува пълномощия на армията за провеждане на трансгранична операция в Североизточна Сирия, която е под контрола на сирийските Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Турция за подразделение на обявената за терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК).

Според анализатори обаче поредната турска операция все още не се осъществява заради противопоставянето на Русия и на Иран, заявено пред Ердоган на тристранната среща в Техеран миналия месец.

В същото време Турция, която от началото на конфликта в Сирия подкрепя опозиционните сили, предприема стъпки за нормализиране на отношенията с режима на Башар Асад.

Битката при Манцикерт (на турски – Малазгирт) на 25-26 август 1071 г. е знаково събитие в историята на селджукските турци, които разбиват византийските сили. Победата на селждукските турци отваря пътя за масовото им заселване в Мала Азия, където векове по-късно възниква Османската империя.

Дълги години се водеха проучвания за точното място на битката между двете армии. Приема се, че селището Ахлат, окръг Малазгирт, е било арена на бойните действия.

Всяка година в района на Ахлат се провеждат грандиозни чествания на годишнината от битката, в които по традиция участва президентът Ердоган, както и коалиционният му партньор Девлет Бахчели, лидер Партията на националистическото действие, военни, представители на силите по сигурността, граждански организации.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts