| | | |

Страх от ядрена катастрофа заради план на Москва да спре тока в АЕЦ “Запорожие”

Русия иска централата да се прехвърли на нейната енергийна мрежа, а не да снабдява Украйна

Русия вече има изготвен подробен план за изключване на най-голямата ядрена централа в Европа от енергийната мрежа на Украйна, за да прехвърли производството в своя полза, рискувайки катастрофална повреда на охладителните ѝ системи, съобщи в. “Гардиан”.

Световни лидери продължават да призовават аецът в Запорожие да бъде демилитаризиран, след като наскоро се появиха кадри на превозни средства на руската армия в района, за които се предполага, че са пълни с дизелово гориво – нужно за охлаждането на реакторите при липса на енергийно подаване.

Още преди това Москва беше предупредена да не предприема действия, свързани с прекъсването на производството на енергия от украинската мрежа с цел свързване към руската.

Петро Котин, ръководител на украинската компания за атомна енергия “Енергоатом”, посочи обаче, че руските инженери вече са изготвили план за превключването по стъпките на авариен сценарий, в случай че военните действия повредят и останалите елвръзки.


“Те представиха плана на работниците в завода, които пък уведомиха нас.

Предпоставката за задействането на този сценарий беше тежка повреда на всички линии, които свързват Запорожката АЕЦ с украинската система”, каза Котин в деня на независимостта на Украйна в сряда, докато страната беше блокирана поради заплахата от руски атаки.

Неговото опасение сега , че армията на врага се прицелва именно в тези връзки, за да превърне извънредния сценарий в реалност. И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно за обстрела в района, но никой не поема отговорност.

“Те просто започнаха да обстрелват само за да премахнат тези линии”, уверен е Котин. Още преди седмица беше обявено, че три от общо четирите електропровода, захранващи централата, вече са повредени.

Ако последният също бъде изваден от строя и не се вземат мерки, за да продължи постоянното захранване на реакторите, може да последва огромна ядрена катастрофа, която ще се отрази не само на Русия и Украйна, но и на цяла Европа.

Две от трите резервни линии, набавящи ток от конвенционалната АЕЦ, също са прекъснати, допълни шефът на “Енергоатом”.

Руският план за изключването на реакторите неизбежно ще повиши риска от катастрофална повреда, защото ще остави охлаждането на реакторите зависимо от един-единствен източник на електроенергия – без алтернатива.

“Не можете просто да превключите от една система към друга веднага, трябва да… изключите всичко от едната страна и след това да започнете да превключвате от другата”, обясни Котин.

По време на планираната смяна между мрежовите системи централата ще разчита само на резервен дизелов генератор, без допълнителни опции, ако нещо се обърка. Само след

90 минути без захранване реакторите ще достигнат опасна температура

“По време на изключването централата няма да бъде свързана към никакво захранване и това е причината за опасността”, каза енергийният шеф. “Ако не успеят да осигурят охлаждане… за час и половина, тогава вече ще има топене.”

В четвъртък бе съобщено, че последните два работещи реактора в атомната електроцентрала “Запорожие” са били изключени от електрическата мрежа на Украйна, след като пожари повредиха въздушни електропроводи.

“Системите за сигурност на централата функционират нормално и се работи по повторното свързване на един от реакторните блокове към мрежата”, добавиха от “Енергоатом”.

Русия пое контрола над аеца в Запорожие още в началото на войната през март, но служителите вътре все още са украинци.

Междувременно според изчисления на сп. “Форбс” войната в Украйна е струвала на Путин до момента внушителните 16,56 млрд. долара само за военна техника, без да се смятат изстрелваните ракети, тъй като техният брой не е ясен.

12 142 единици оборудване са изкарани от руския строй, като само петте най-значими военни загуби са на стойност над 1 млрд. Флагманът на руския Черноморски флот “Москва” заема челната позиция по скъпоструващи и болезнено елиминирани обекти. Неговата стойност е 750 млн. долара.

Въпреки тежките загуби анализ на “Файненшъл таймс”, изготвен по повод 6-те месеца война в Европа, гласи, че

Путин иска цялата Донецка област

и няма да се успокои, докато не я получи. Според източници на Кремъл единственият реален сценарий за мир в момента е прекратяване на огъня. Индикации за край в близкото бъдеще обаче няма и това личи ясно от двете страни, които се подготвят за дълга и тежка зима.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Страх от ядрена катастрофа заради план на Москва да спре тока в АЕЦ “Запорожие”

снимка Архив

Similar Posts