| | | |

Тома Биков: Случайността доведе на власт Кирил Петков и Асен Василев. ПП е една партия практически без лидерство. Тяхната организация не е сериозна

Колкото по-малко депутати имат „Продължаваме промяната“ в следващия парламент, толкова е по-голям шансът да се състави правителство след предсрочните избори на 2 октомври.

Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той коментира възможността да се състави така наречената „евроатлантическа коалиция“ с участието на ГЕРБ, ПП и „Демократична България“ на фона на нарастващото противопоставяне между ПП и ГЕРБ.

„Когато казахме, че България има нужда от проевропейско управление, което да започне по-ефективно да решава кризите в страната ,не сме изброявали конкретни политически субекти“, каза Биков и уточни, че

„ако не преодолеем политическата криза, няма как да решим която и да било друга криза“.

Според него това, което чуваме от ПП, показва, че след изборите или ще има правителство, или няма да има, като шансът да няма правителство не е никак малък.

„Колкото по-малко депутати имат ПП, толкова по-голям шанс е България да има стабилно управление.

Те проявиха политическа неграмотност и това е причината да паднат само 7 месеца, след като сформираха кабинета, да не решат нито една криза и да задълбочат всички кризи“, подчерта Биков, добавяйки, че случайността е довела на власт Кирил Петков и Асен Василев.

„ПП е една партия практически без лидерство. Тяхната организация не е сериозна“.

Биков коментира и предложението на Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република, както и страховете на ПП и ДБ, че служебните правителства на Румен Радев водят именно към такава форма на управление.

Депутатът от ГЕРБ припомни на ДБ и ПП, че служебното правителство е конституционна процедура и ако тези партии не искат да имаме такава „техническа президентска република“ да насочат вниманието и силите си за съставяне на кабинет след изборите.

„ГЕРБ е категоричен привърженик на парламентарната република. България не е подходяща за президентска република.

Има такава форма в други държави, но те са големи и федерални. Българската традиция винаги е била парламентарна република, а преди това конституционна монархия“, подчерта Биков.

Според него парламентарната република ни предпазва от злоупотреба с власт, защото изисква повече диалогичност, говори за по-висока политическа култура, отчита и уважава мнението на другия.

„Сега когато не можем да съставим правителство, дайте да съборим Конституцията. Колкото по-малко пипаме Конституцията, толкова по-добре. Промяната не става само с референдуми. Ако има дебат за формата на управление, той трябва да се води в цялото общество“, заяви Биков.

Той подчерта, че приоритетите на ГЕРБ са високите цени, инфлацията, бензина и природния газ, които са в дневния ред на обществото, а не в сферата на философията на политиката.

Биков обърна внимание на факта, че откакто кабинетът на Петков падна от власт, цените на бензина са спаднали с 20 стотинки.

Той заяви, че с предложенията си за участие на държавата на този пазар, ГЕРБ цели създаване на конкуренция и падане на монопола на „Лукойл“ и близки до нея компании.

„С предложенията си искаме да създадем конкуренцията на пазара на горивата, което ще доведе и по понижаване на цените на бензина. Сега имаме една компания „Литаско“, ние предлагаме освен нея да се включи и държавата“, каза той.

По отношение на „Газпром“ Биков посъветва правителството да наеме добри адвокати, за да не се наложи два пъти да платим „синьото гориво“ на руския газов холдинг. Той смята, че арбитражът, за съжаление, изглежда все по-реален.

Биков заяви, че може би е добре да се изпълни съществуващия до края на годината договор с „Газпром“, но подчерта, че в същото време трябва да търсим възможности за дългосрочни договори извън този, който имаме с руснаците.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts