| | | |

Александър Николов: Да откажеш седем танкера с газ в месеците с най-тежка консумация е странно

Алтернатива за газа до 2 август имаше със сигурност, какво се прави сега, ми е трудно да коментирам.

Според бившия енергиен министър Александър Николов дали ще има у нас газ през зимата зависи от текущите действия.

„За съжаление, те поставят под риск това, което се случва от октомври. С офертата, която беше оставена на редовния кабинет и с количествата от дългосрочни договор с Азербайджан, и с наличните планирани количества в „Чирен“ беше обезпечено над 80% от общата консумация.

Когато има 20% недостиг, той лесно може да се балансира с мерки за енергийна ефективност. Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка консумацията, октомври-април, е меко казано странно“, добави той пред bTV.

Той допълни, че предното ръководство на „Булгаргаз“ е стартирало разговори с конкретна компания за 20 танкера за много по-дълъг период.

„Следващата оферта беше за 13 танкера и след това намалена на 7 танкера – точно защото се изследваше инфраструктурата и алтернативните трасета, по които могат да бъдат разтоварени“, поясни бившият енергиен министър.

По думите му, ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малко това е щяло да си личи по действията на служебното правителство.

Той отрече твърденията, че няма свободни слотове от Гърция и това прави невъзможно да се купи договорения от кабинета “Петков” втечнен газ от САЩ.

Николов е категоричен, че ако служебният кабинет е искал да разтовари танковете, е можел да го постигне.

Преди 10 дни служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че само един танкер с втечнен газ на американската компания “Шиниър” ще купи “Булгаргаз” и то за само за октомври.

Останалите шест от седемте танкера, договорени по време на правителството на Кирил Петков са отказани. Само за един танкер е бил договорен слот за разтоварване и той е на терминал в Турция.

„Когато имаш ангажираща оферта от едната страна и другата има право да я приеме. Дори да няма инфраструктурата при положение, че в цяла Европа в момента газта е дефицитна стока заради поведението на един критичен доставчик.

Най-разумното нещо, което можеш да направиш е да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако наистина не можеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш“, каза още Николов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts