| | | |

“Газпром” днес трябва да даде отговор дали българо – руските газови отношения ще бъдат възстановени

Отговорът на “Газпром” дали българо-руските газови отношения ще бъдат възстановени трябва да стане ясен днес.

Правителството официално влезе в контакт с компанията в края на миналата седмица, когато енергийният министър Росен Христов обяви, че очаква яснота “най-късно в понеделник”.

“Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила.

Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкциониране”, коментира през миналата седмица министърът.

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза преди дни Росен Христов.

По изчисления цената на “Газпром” за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с втечнен газ, подсигурени от кабинета “Петков”. По думите на Росен Христов цената е била с 50% над тази от “Газпром”.

На този фон президентът Румен Радев ще проведе среща за възможностите за увеличаване на количествата газ чрез терминала в Александруполис.

В 11:30 часа днес държавният глава ще приеме на “Дондуков” 2 представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group. В разговора ще участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на “Булгаргаз” и на “Булгартрансгаз”.

Вечерта пред президентството пък ще бъде проведена демонстрация с организатор гражданско движение “Боец”. Събитието е анонсирано като “протест-блокада” с две основни искания – оставка на министъра на енергетиката Росен Христов и “гаранции от служебния кабинет, че няма да подновява доставките и няма да сключва нов договор за доставка на газ с терористите от “Газпром”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts