| | | | |

Москва посочи още един участник в убийството на Даря Дугина

Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че е идентифицирала още един участник в убийството на руската журналистка и политически анализатор Даря Дугина и пусна видео запис на заподозрения.

Според ФСБ украинският гражданин Богдан Циганенко е помогнал на украинката Наталия Вовк да сглоби взривно устройство и е доставил на жената фалшиви документи. По-рано ФСБ посочи Вовк като извършител на убийството.

“Убийството на Дугина заедно с Вовк е подготвено в Москва от друг член на украинска диверсионна и терористична група – украинския гражданин Богдан Петрович Циганенко, роден през 1978 г., който е пристигнал в Русия транзитно през Естония на 30 юли 2022 г. и е напуснал руската територия ден преди бомбения атентат срещу Дугина”, заявиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ в понеделник.

От ФСБ твърдят, че Циганенко е предоставил на Вовк фалшиви автомобилни номера и документи на името на реално съществуващата гражданка на Република Казахстан Юлия Зайко и заедно с Вовк сглобили самоделно взривно устройство в нает гараж в югозападната част на Москва”.

От ФСБ съобщават още, че въз основа на проучване на камерите за видеонаблюдение “е документирано, че извършителката на престъплението, украинската гражданка Наталия Павловна Вовк, родена през 1979 г., лично е наблюдавала Дугина на паркинга за гости на фестивала “Традиция”.

“След като се уверила, че Дугина е напуснала фестивала, Вовк я последвала с автомобил Mini Cooper и е активирала самоделното взривно устройство”, твърдят от ФСБ.

ФСБ обяви, че е разкрила убийството на Даря Дугина два дни след като колата ѝ бе взривена на Можайско шосе в Московска област. От специалната служба съобщиха, че извършителят на убийството е взривила дистанционно колата на Дугина и е заминала с дъщеря си за Естония през Псков.

Украйна отрича да е замесена в убийството на Даря Дугина.

В неделя австрийски вестник написа, че Наталия Вовк е намерена мъртва на австрийска територия. Това съобщи местното издание Exxpress, без да се позовава на официални източници.

“Тя е намерена мъртва през нощта в апартамент под наем. Със 17 прободни рани по тялото и лист хартия в ръката”, написа изданието Exxpress, без да се позове на каквито и да било източници и без да уточни къде се е случило всичко това.

Австрийското министерство на вътрешните работи не потвърди смъртта на украинката, като заяви, че не разполага с подобна информация.

Както се оказа по-късно вестникът е илюстрирал публикацията за “смъртта на Вовк” със снимка от убийство през 2020 г. в Москва.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts