| | | |

Психологът: Един ден поведението и събитията около инагурацията на този персонаж Петков в нашата политика ще бъдат изучавани научно, защото те са ярко свидетелство за всякакъв тип научни експерименти

Какво да очакваме дни преди официалния старт на предизборната кампания? Каква ще бъде тя? Ще има ли големи размествания в следващия парламент?

Според психолога Росен Йорданов в момента се води битка между „здравите сили“ и здравия разум – кои са те?

снимка Архив

Йорданов смята, че израелският пиар екип действа много целенасочено и кампанийно за изчистване имиджа на проваления премиер Кирил Петков, но ефектът от това няма да бъде голям.

-Към лапсусите, лъжите и изцепките на бившия премиер Кирил Петков вече се добави и саморазправа с журналист. Как ще коментирате всичко това, господин Йорданов?

-Сигурен съм, че един ден поведението и събитията около инагурацията на този персонаж в нашата политика ще бъдат изучавани научно, защото те са ярко свидетелство за всякакъв тип научни експерименти, които биха могли да илюстрират законите на социалната психология и изкривяванията на възприятията на хората.

-Какво имате предвид?

-Намираме се в много бурна неолиберална среда, виждаме го и в Америка, в която политическата коректност ни завладява и мистицизмът и ефектите са много по-силни от истината. Това се пренесе и на нашия политически терен. Например политиката на Фейсбук да отрича истините.

На едно мнение се противопоставя друго и Фейсбук приема, че тази информация е фалшива. Т. е. не живеем в ерата на коректното поднасяне на фактите, а живеем в ерата на ефектите.

-Какво произтича от това?

-Дали Кирил Петков ще удари някого и ще му разбие устата едва ли би било новина, защото в момента това не е интересно на основните мейнстрийм медии.

Ние се намираме в момент, когато пропагандата е толкова очевидна, че аз не съм живял в ерата на Гьобелс, но мисля, че сериозно се доближаваме до подобни измерения.

В момента се води по-скоро битка между здравия разум и „здравите сили“, като здравите сили са тези на политкоректността, на неолиберализма.

Очевидно е за всеки разумен трезвомислещ човек, който си гледа в портфейла и в сметките за ток, поглежда в хладилника и вижда, че животът му се е променил драматично в негативна посока. Но какво слушаме в момента, коя е основната тема?

-Газът?

-Да, и защо е тя? Защото имаме един израелски пиар екип воглаве с бивш генерал от Мосад, който се опитва да използва отново президента като ракета-носител, за да може да закрепи имиджа на абсолютно провалилото се правителство на Кирил Петков и да спасява щетите, които те сами си нанесоха.

-И как става това?

-Като съсредоточи вниманието единствено върху газа. Това е тема, върху която повечето хора едва ли имат експертиза, тя е сложна и изисква много внимателни анализи.

Каквито и подробни схеми да прави господин Делян Добрев, за много хора това няма да е от значение. За тях в ушите ще кънти следното: „Кирил Петков е борец за еманципация от „Газпром“ и лошите, които искат да ни върнат към „Газпром“.

Т. е. президентът се пришива към ГЕРБ и отново се поднася на обществото манджата на познатата дихотомия – едните са борците, а другите са лошите, които искат да ни върнат към старото. Това се налива и мултиплицира през всички национални медии от сутрин до вечер от знайни и незнайни експерти, повечето от НПО-та.

Това са хора, които никога не са се докосвали до реалния живот и до решаване на реалните проблеми. Така че колкото и парадоксално да звучи, в момента двубоят между миналото правителство на Кирил Петков и служебното правителство на Радев всъщност работи много активно за връщане на част от загубеното доверие.

Аз твърдя, че ако този кризисен пиар не се реализира в момента, ПП щеше да падне до едноцифрен резултат на следващите избори.

-А не да са втори в социологическите проучвания?

-Точно така. И другото нещо – да се отвратят максимално хората. Макар че се говори за очаквана висока избирателна активност, тези хора нямат интерес от нея.

Ще цитирам доцент Стойчо Стойчев от ваше интервю в „Труд“, който прогнозира, че реалните гласове за ПП и ДБ, взети заедно, са около 350 000. Те биха били със значително по-голяма тежест при 2 милиона гласуващи, отколкото на онези 3 милиона и половина, които обикновено гласуват.

Така че в момента целите, които преследва този фамозен пиар екип – който между впрочем бе включен за очернянето на Цветанов като вътрешен министър – са да се възстанови борческият имидж на младия и енергичен, макар и глуповато изглеждащ бивш премиер Петков и на незнайните тъмни сили от миналото.

Малко хора ще се замислят колко парадоксално е, че от една страна си срещу „Газпром“, но купуваш от „Газпром“, от една страна си срещу Путин, но ти обслужваш много активно „Лукойл“.

Никой не си задава въпроса как така изведнъж тези, които миналата година скачаха в почти ритуален транс около президентството и осигуриха победата на Румен Радев, сега скачат срещу него.

Не беше ли Радев човекът, който създаде Кирил Петков и Асен Василев и ги наложи в българската политика? Така че в момента ставаме обект на изключително сериозна манипулация от много опитни екипи, става дума за груба подмяна на реалността.

-Какъв ще бъде ефектът от това?

-Съмнявам се, че ефектът ще бъде същия, защото борбата е за кризисно спасяване на пропадащия имидж.

Кирил Петков завежда дело срещу Бойко Борисов за клевета в същия ден, в който съдът обяви ареста на Борисов за абсолютно незаконен. Това е медийно затъмняване – едната новина да измести другата.

Съдът обявява арестът за незаконен, и в същото време Кирил Петков като последна инстанция, като човек, който наруши многократно законите и Конституцията, завежда дело за клевета и то за значителна сума, което да придаде тежест.

Нали разбирате, че този човек не ги измисля тези неща. По начина, по който действа пиар екипът нямам съмнение че се действа много целенасочено и кампанийно. Но хората, заровени в проблемите на ежедневието си, рядко се замислят какво точно са намислили да правят с тях.

В момента ни пускат такъв сигнал, който да задейства стереотипния модел на поведение.

-И какви са тези сигнали?

-„Млад“, „12 години“, „Газпром“ срещу „стар“, „пенсиониране“ – забелязвате ли какви стереотипи ни се пускат по медиите. Макар че в политиката и в психологията възрастта е по-скоро привилегия, а не е проблем.

Проблем е когато си неопитен и незрял, политиката изисква мъдрост, а не това дали си завършил в Харвард – Петков не го е завършил, но това е друга тема.

-В 47-то НС се провали опитът да бъде съставено още едно правителство. Всички партии тръбяха, че искат избори, но за да се отиде на тях, трябва да се мине през служебното правителство на Радев и се знаеше, че то ще прави, ще струва, но ще ни закачи отново за „Газпром“. Не са ли тези партии виновни за тази ситуация?

-Всъщност служебното правителство изобщо не ни е закарало към Москва. В момента само се говори за това, че ще се водят някакви преговори, аз не съм сигурен, че ще могат да направят каквото и да е в тази сфера.

Много е удобно служебното правителство за прокарване на тезата, че всъщност то ни връща към „Газпром“, а предишните са ни отделили от него. Това е голямата игра. Нека да погледнем разумно.

Служебното правителство няма абсолютно никакво време да направи нещо сериозно в енергетиката. Кога ни върнаха към „Газпром“, след като ние никога не сме излизали от „Газпром“.

Как така ПП с охота обясняват, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, а охотно са се хванали с БСП, която твърди, че трябва да се възстановят преговорите с „Газпром“?

Каква е тази политическа шизофрения? Тя е обяснима само през това – да се направи абсолютно всичко с цел да се предотврати очертаващия се провал.

Моята прогноза е, че на тези избори той няма да се усети толкова силно от борсовите играчи от ПП, но ще се усети догодина, когато през есента ще преживеем трудностите на нещата, които те са свършили.

Аз съм изключително разтревожен с каква лекота се подминава арестуването на опозиционен лидер на най-голямата партия в България от някакви хора с тежка нагласа за злоупотреба като бивш министър на вътрешните работи и бивш премиер.

Значи ли от това, че всеки, който се докопа до властта може да прави каквото си иска, в каква държава живеем? В болшевишка ли или в демократична? Не става въпрос дали става дума за Борисов, за Петков, за Василев или за който и да е. Това е недопустимо като мислене.

-Един въпрос, който разбуни духовете – защо началничката на кабинета на Петков и една от най-близките му Лена Бориславова бе низвергната от листите на ПП? А върху Лена се прехвърли май всичко, сторено от Петков – изгонването на руските дипломати, скъсването с „Газпром“ и какво ли още не. Май ще я направят изкупителната жертва…

-Ами да, „козелът на опущенията“ или черната овца. Това е също един добре премислен пиар ход, с който да се разтовари отговорността от невнятния бивш премиер. Виждате с каква безкомпромисност се жертват верни, лоялни и любими хора, с каква безпардонност се разкарват.

Разбира се, компенсации сигурно ще се намерят, важното е да не се губи инерцията, да се измества фокусът на внимание от истинските проблеми към бутафорната битка за „Газпром“.

Освен това госпожа Бориславова показа много трогателен инфантилизъм в политическото си поведение и е лесно да u бъдат пришити всички тези грехове.

Не забравяйте, че трябва да се дистанцират и от предполагаемата любовна връзка, която също създава неудобство – ето, вижте с каква лекота мога да се освободя от нея, тя не ми е любовница, не ми е близка, не съм я толерирал, не съм u давал огромни заплати, защото преди това съм пипал парапета и т. н.

-Ще успеят ли ПП, ДБ и БСП да съберат 121 депутати, за да управляват отново, както се заканва Кирил Петков?

-Абсурд. Според мен ако това се случи, мога спокойно да си взема всички книжки под мишница и да се забия в някое далечно българско село, да си гледам кокошки и пуйки и да не се занимавам изобщо с коментар на обществените процеси.

Смятам, че резултатът на трите формации ще бъде драматично по-лош от предишния парламент. Събирането на 121 депутати би било провал на цялото ни общество и не мисля, че ще се случи.

Ще има размествания, но в друг смисъл. Един от законите на Нютон гласи, че всяко действие има равно по сила противодействие. В българския политически живот ще настъпят други промени, които сега не забелязваме, оплетени във всички тези бутафорни аматьорски и гротесктни изпълнения по българските медии.

-Какви ще бъдат тези промени?

-В България ще се преконфигурират по-консервативните сили. Говорим за хората, които са запазили здравия си разум и разчитат на традиционните ценности и независимо от това, което им внушават, приемат, че има биологична основа на половете, че има принципност в отношенията и приоритети, които трябва да следваме.

Това са хората, които са запазване на някакви нормални рамки в живота. Ще има странни конфигурации, които доскоро са изглеждали почти невъзможни.

Мисля, че пикът на лудостта, ако може така да наречем протестната култура, която ни заля, идвайки от Америка през Демократичната партия, ще катастрофира в края на годината и тогава съчетанието между политическа импотентност и много неприятни икономически условия буквално ще задължи някои партии да осмислят сериозно политиката си и отношенията си така, че да се случат принципни съюзи около наистина национално значими неща, които да се отразят през 2023 година.

Това е значимото, което трябва да се случи – от психологична към политическа реалност. ПП отвориха много фронтове и си създадоха изключително много врагове, които отказват да приемат цялата тази мистификация и корпоративна култура, която се налага като начин на мислене в едно консервативно общество като българското.

Либералното стана мръсна дума и това не е добре. Ще отпаднат и няколко политически въжеиграчи, които доста дълго време получаваха сериозни бонуси. Мисля, че и в лявото ще се случи подобна промяна.

Госпожа Нинова разчита на реципрочност, за 7 месеца е раздала постове на 500 съпартийци, но това не може да закрепи нейното положение в партията.

-Според вас може ли и кога би могло да се счупи психологическата бариера пред коалиция ГЕРБ-ДПС?

-Когато нещата опрат до кокала, нека така да го кажа, когато се извършат някои вътрешни промени, когато се стигне до убеждението на мълчаливото мнозинство, а не на красивото жълтопаветно малцинство.

Покрай темата за изчегъртването стана ясно, че този процес трябва да се спре. Няма как да изчегърташ едни 400-500 хиляди души в държавата. Това е невъзможно и няма как да се случи.

В ДПС също текат процеси, които показват едно осъвременяване. В България ще се върне времето на нормалното партийно строителство, а не на фейсбук демокрацията и на интернет организацията на партии.

Мейстрийм културата, която налагат неолибералите и неомарксистите в момента е, че улицата може да сваля всичко, че улицата може да управлява. Достатъчно е да задействаш едно Фейсбук мнозинство, пускаш го на улицата и то веднага налага някакви изисквания, независимо дали те са демократични или не.

Щом са много хора, значи всичко е демократично. Мисля си, че партиите, които изграждат един нормален и по-консервативен вариант на партиен живот, рано или късно ще стигнат до нещо общо, предвид огромните опасности, в които ни вкараха тези шарлатани и белите, които направиха.

Хората се промениха, ние се докоснахме до това да живеем малко по-цивилизовано. Едно критично множество отрасна и се възпита в това, че е хубаво да поддържаме някакъв нормален стандарт на живот, който не е онзи ултра ляволиберален модел, който искат да наложат, а онзи, нормалният християндемократичен модел на мислене и отношения, който беше доскоро пример за всички нас.

Нашият гост
Росен Йорданов е магистър по социална психология от Софийския университет. Бивш зам.-директор на Института по психология в МВР и един от известните специалисти по криминална психология с повече от 20 години практически опит, работа с детектор на лъжата, профилиране и различни криминални разследвания и кризисни преговори. Управляващ съдружник в консултантска компания за управление на човешки ресурси.

Интервюто е дадено за Труд

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts