| | | |

Служебният премиер заплете голяма мистерия около преговорите с “Газпром”

Равносметката към момента е тази, че всички министри се справят добре със своите задължения. Изборът за този МС се пада на президента. Ако някой от министрите не оправдае гласуваното му доверие, не работи в полза на хората и не си върши работата, ще бъде сменен. Всички се справят чудесно.

Това заяви в ефира на bTV служебният премиер Гълъб Донев.

„Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания в момента. Бизнесът и българските домакинства зависят от него.

Още от първите дни беше създаден кризисен щаб, който да овладее разрухата и хаосът в енергетиката. Направиха се първите стъпки, за да може това управление да се похвали с овладяване на финансовия колапс в „Булгаргаз“, похвали се той.

По думите му са направени редица срещи и разговори с Лукойл, за да се свалят цените на горивата.

„През цената на горивото ние генерираме инфлация в цялата верига. Това е работа, която се извършва от този екип на МС“, каза Донев.

Според него правителството иска българите да усетят по джоба си, че се върши всичко нужно за тях.

Той коментира и темата за „Газпром“:

„Ще се опитаме да довършим вече съществуващия договор. Искаме доставките да бъдат разсрочени и през зимата. Важно е да се изпълни това, което е подписано като договор с „Газпром“.

Направили сме постъпки за това „Газпром“ да изпълни договора си. Говорим с тях на различни нива, предстои да видим доколко ще са успешни. Работим за това всичко онова, което „Газпром“ има като задължения по договора, то да бъде изпълнено“, каза Донев.

По думите му към момента има преговори на високо ниво.

„Не мога да кажа с кого се говори в момента, но се прави всичко възможно този договор, който имаме до края на годината, да бъде изпълнен и то с удължение на срока за изпълнение, за да си получим всички доставки, които не сме получили през тази година“, каза той и подчерта, че не се водят разговори за сключване на нови договори.

Донев подчерта, че просто иска да се изпълни предварително договореното.

„Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Искаме ниски и поносими цени както за бизнеса, така и за българските граждани“, каза той.

Премиерът отрече това да е геополитически завой за страната ни. „Когато става въпрос за икономически преговори и интереси, не бива да намесваме геополитиката на такива нива“, каза още той.

Според него само бъдещето ще покаже дали ще има арбитражно дело или не.

На въпрос с какво количество газ разполагаме в момента и докога, Донев отвърна:

„Това, с което разполагаме е до октомври. Скоро ще обявим прогнозната цена за количествата и цената за газа през октомври. По това може да се познае до колко добре ще си свършим работата“, добави той.

По думите му всички други алтернативи, освен „Газпром“, са вече изчерпани. Той подчерта, че не сме имали инфраструктура, за да можем да приемем сделката за втечнения газ.

„Водили сме разговори и с Гърция и с Турция, дори и с Италия,. Проиграхме всички възможности, от където можеше да е доставен този газ до България. Много зависи и всичко това на каква цена щеше да бъде. Когато се включат посредници, цената става много различна“, подчерта той.

Според Донев слотовете много отдавна са били изтъргувани, много преди Петков да договаря втечнения газ.

Донев обеща България да има азерски газ от 1-и октомври:

„Ние и в момента получаваме вече такъв. Ускорихме процесите по строителството на интерконекторната връзка с Гърция“, добави Донев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts