| | | |

Бяс: Корнелия скочи на Росица Велкова за изнесените данни от министерството ВИДЕО

Остра позиция спрямо действията на служебното правителство изрази днес на брифинг лидерът на БСП и бивш икономически министър Корнелия Нинова.

“Министър Велкова се промени за 25 дни. Оставихме стабилни финанси с 8,5 милиарда в хазната. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг.

Някой да каже откъде измисли числото 11 милиарда дефицит. Има 1 милиард излишък, изтъкна тя.

Лидерът на БСП коментира дефицита в бюджета, обявен в понеделник от служебния министър на финансите Росица Велкова.

“Какво се случи с тези показатели за четири седмици. Защо вчера НСИ отчете, че се срива индекса за бизнес климата в България с близо 4%”, попита лидерът на левицата.

Според Нинова служебният кабинет “плаши хората, подготвят народа за вдигане на данъците”. “Ние от БСП сме гарант, че това няма да се случи. Да вдигаш данъци в тази криза е безумие!”, категорична бе тя.

Нинова подчерта, че служебното правителство връща финансовата политика на Бойко Борисов и Симеон Дянков.

Нинова даде своя прочит на събитията, като заяви:

“Според нас какво се случва.

Първо: умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата, цени, инфлация, доходи и допълнително умишлено да си стресираш народа

с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит и ще фалира държавата, е безотговорно, най-малко казано”, обяви Нинова.

“Второ: госпожа Велкова каза, че макар и сега да има излишък, тя призна, че сме оставили такъв. През годините и в ноември месец е имало излишък, но през декември е имало дефицит.

При Борисов до ноември излишъци, през декември той яхва джипката, тръгва през страната и през прозореца размяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това е моделът Дянков – Борисов. С тези внушения, които се правят, свиване на разходите, това напомня на онова време”, казва Нинова.

“Трето. Внушават, че нашето правителство е водело неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България”, категорична е Корнелия Нинова.

“Четвърто: подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова”, обясни лидерът на БСП.

“Какво се готви да прави служебният кабинет? Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци и пробваха вчера с анонси в тази посока общественото мнение.

Искам да сме ясни, ние от БСП за България сме гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент и в следващото правителство”, продължи остро Нинова.

„Г-жа Велкова беше зам.-министър на Асен Василев, нейният ресор беше „Бюджет”. С нея сме изчислили всяка стотинка от социалните плащания.

Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реалистичен. Това преобръщане вчера за нас е твърде изненадващо”, подчерта Корнелия Нинова в началото на пресконференцията.

Корнелия Нинова припомни и за програмата на БСП за безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

“580 000 деца могат да получат безплатни учебници срещу 50 милиона”, подчерта лидерът на БСП.

“Знаете ли колко струват безплатните лекарства за деца, които ние социалистите заложихме в програмата и ги има и в бюджета и сега до края на годината. Един милион деца могат да получат безплатни лекарства и това ще струва на бюджета 130 милиона”, обърна се към медиите Корнелия Нинова.

“Без социална програма и подкрепа на държавата, хората няма да могат да преодолеят леко зимата. В увеличаващата се бедност да вдигнем данъци е наистина груба грешка.

С факти и числа ще оборваме всяка лъжа и опит в предизборната кампания да се хвърля кал върху политиката, която водехме досега, защото благодарение на нея преведохме България и народа си през тежките зимни месеци. Осигурихме работеща икономика и стабилни финанси”, категорична бе Нинова.

В отговор на журналистически въпрос Корнелия Нинова каза, че всички кандидатдепутатски листи на БСП са регистрирани.

„Първото ни голямо мероприятие за тази кампания ще е в Бургас, на 3 септември”, каза още Нинова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts