| | | |

Елена Гунчева : Лидерът на ,,Възраждане” праща всеки, който не го харесва в Белене или на разстрел

-Г-жо Гунчева не Ви виждаме в нито една листа?

-Не е и необходимо. Винаги съм казвала, че не съм политик и никога няма да стана. Не се вписвам в политическата система в момента. Затова и не си мечтая да стана депутат отново.

Имам си професия, която обожавам и ми харесва да работя това. Естествено, изкушена съм от политиката, но смятам да работя по мой ляв проект. Защото се убедих, че политиците във властта не защитават интересите на народа. А аз съм част от народа. На тези избори няма да участвам, за следващите догодина ще се подготвям.

-Обидена ли сте , чувствате ли се предадена и от кого?

-Обидена мога да съм само от приятели и хора, на които съм вярвала. В политиката обиди няма. Има война, дори да се усмихват всички пред камерите. Няма и как да ме предадат, защото за мен проверката винаги е най-висшата форма на доверие.

Но определено съм разочарована от грозните клевети и лъжи, както и подигравки по мой адрес и то от хора, на които съм помогнала да се докопат до парламента. Аз това ще го приема и ще продължа напред. Всеки сам си носи последствията от клевети и лъжи.

Но е неприятно, когато Костадинов, вместо да отговори на 11-те ми поставени въпроса за проблемите в партията и отношението му, се опита да отвлече вниманието от тях, като ме клевети.

Той и ръководството на Възраждане определено минаха границите на добрия тон, възпитание и истина. Но то си е за тях. Като искат война, ще я имат.

-Появиха се коментари , че сте купена?

=Моята съвест е чиста. Нито съм искала пари, нито съм получавала. Много моля тези, които знаят нещо за тези пари, да ме уведомят, ще делим. За съжаление нито нов офис имам, нито пък ми е обещаван пост.

А и логиката е, че за да ме купят, трябва да има насрещна услуга. Аз не съм подкрепила ПП, нито БСП за съставяне на правителство и ясно го заявих. А за фантазиите, че са ми платили да критикувам Възраждане, могат на тях да вярват само тези, които са безкритични и не могат да мислят.

Много хора освен мен посочват сериозните проблеми във Възраждане. За мен истината е най-важната. Когато 2009 година критикувах Борисов, също ме обвиняваха, че някой ми плаща, че лъжа, че клеветя добрия човек, който ще ни спаси.

Времето разкрива истината. Аз не искам българите да вярват на поредния проект и лъжа с патриотичен уклон. Защото разочарованието след това ще е голямо. И да добавя – с пари си обясняват действията само хора, които са свикнали да се продават. Аз не съм. И не съм си поставяла цена, за разлика от тях.

-Костадин Костадинов заяви , че ,,Възраждане“ е първа политическа сила. Вярвате ли?

-Интересно е, че миналата година преди изборите ноември месец той твърдеше същото. С някакъв детински инат, че ако повтори сто пъти едно и също нещо, то може да се случи.

За мен подобна заявка е доста пресилена. Принципно националистически и патриотични формации не могат да получат мнозинство в парламента. Още повече, че за да станеш първа политическа сила, трябва да ти повярват избирателите.

А при положение, че праща всеки, който не го харесва или го критикува, в Белене или на разстрел, не виждам как ще привлече нови избиратели.

Трябва да отбележа и това, че Възраждане нямат подготвени кадри за управление. Тези дни се запознах с листите на партията и считам, че е крайно несериозно и дори опасно толкова некомпетентни хора да влизат в законодателната власт.

Моите най-дълбоки уважения към готвачи, щангисти и шофьори, но не смятам, че са достатъчно компетентни да създадат закон и дори да осъзнаят какво гласуват.

Законодателството не е толкова елементарен процес, колкото се опитват да го представят. Отново в листите има хора, които нямат компетентност да управляват.

Повдигнахте въпроса за парите на партията. Къде са ?

-Този въпрос трябва да зададете на Костадинов и Дренчев. Безотчетните пари – около 330 000 лева за времето на 47-то Народно събрание, които се полагаха на депутатите от парламентарната група, се изплащаха по сметка на партията.

Ние дори не сме ги видели. Костадинов отказваше да наемем експерти, които да ни помагат например за бюджета, отказваше да имаме приемни и сътрудници в избирателните райони. Никога не ми отговаряше на въпросите къде са парите и защо не можем да си позволим например приемна в Пловдив.

Когато напуснах, той заяви, че парите отивали за дарения /330 000 лева!??!/ и за издаването на учебник /за деца, което не се включва в партийна дейност по никакъв начин/.

Относно субсидията не знам как се харчи. Но видях отчетите в Сметна палата на партията, които са публични. Там например има отчетен нула лева членски внос, при положение, че на всяко събрание се събират доста пари, но пък не се издават квитанции поне в пловдивската организация, докато аз бях там.

Други членове на партията също го твърдят. Къде отива членския внос, никой не знае и не смее да пита.

В отчета на Сметна палата също е посочено, че не се изплащат заплати и осигуровки, което също е странно, защото има доста хора, които работят към партията и по техни твърдения им се изплащат възнаграждения.

Интересен е и въпросът къде са парите, внесени по лична сметка на Дренчев за гаранцията на Костадинов. На някои хора са върнати парите, на други не са. Но пък остатъкът не се знае за какво и къде е отишъл, пред Сметна палата не е декларирано такова дарение.

-Разочарована ли сте от политиката?

-Политиката винаги е била мръсна работа и не съм си правила илюзии за нея. Точно затова там трябва да има и чисти хора. Разочарована съм от хора, които съм считала, че работят за България, а се оказа, че работят за собственото си его и джоб.

Разочарована съм, че в политиката партийните и лични интереси се поставят над България.

Разочарована съм, че никой не мисли за народа, а партийните лидери са готови на всякакви сделки и лъжи, за да си запазят властта и да държат в подчинение членовете на партиите си.

Демокрация и свободна воля в българската политика няма. А законите са направени така, че личното мнение да изглежда като екстремизъм и предателство.

-Няма как да не ви попитам – решихте ли за кого ще гласувате ?

-Да, вече реших. Ще гласувам за личност. Защото това е истината – гласуване за личности, а не за партии, които потискат всякакви идеи и мисъл извън партийните интереси.

-От тук нататък…

Ще бъда себе си. Ще казвам истината, колкото и да е неудобна и да не се харесва на някои. Ще се опитвам да не правя грешки.

Сега започвам да се занимавам с мой ляв проект, програмата ми е готова и през годините съм публикувала части от нея. Много хора ми се обаждат с надеждата да започнем заедно нещо ново, в което да няма лидери и партийна воля, а само водачи и волята на народа.

Политиката е маратон, освен ако не си проект на някой друг. Каквото мога, ще направя за България и народа ни. Но само заедно с хората. Никога не бих се възприела като част от политическата класа и статуквото.

В този си вид партиите в България са вредни. Трябват законодателни промени за партийните структури, контрол, обществен контрол, финансов, за възможности, залегнали в законодателството за мажоритарен избор на личности в рамките на партийните листи /преференциите не работят така, както би трябвало/.

Подготвям и пакет законопроекти, които трябва да помогнат на хората. Защото те са най-важните.

Колкото и да ми обясняват за енергетика, за газ, за евроатлантически ценности и цивилизационен избор, считам, че трябва да осигурим спокойният живот на хората – да се чувстват сигурни, че утре ще имат бъдеще. А не да се страхуват дали ще оцелеят.

От тук нататък е бъдещето, което сами ще си изградим. Защото спасителите за три десетилетия доказаха, че нямат бъдеще.

Източник: startnews.online

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимки Архив

Similar Posts