| | | |

Скандал! В посолството на ОАЕ в София все още не знаят кой ще пътува утре с Радев до Дубай

Все още не е ясен съставът на делегацията, която президентът Румен Радев ще води в ОАЕ.

Официалното държавно посещение започва утре, а в посолството на ОАЕ в София не могат да изготвят в детайли програмата, тъй като от “Дондуков” 2 не са им предоставили списъка на министрите, съпровождащи Радев.

А от това зависи колко и какви споразумения ще се подпишат.

“Не можем да подготвим нищо, не знаем кои официални лица ще пътуват. Подготвени са три споразумения: за земеделие, за туризъм и за образование. Подготвено е и Стратегическо споразумение между България и ОАЕ”, съобщиха за Епицентър. бг от посолство на емирствата в София.

По неофициална информация с Радев ще пътуват икономическият министър Никола Стоянов, външният министър Николай Милков, зам.-министър на туризма, зам.-министър на образованието и 13 бизнесмени, представители на различни фирми.

От мисията на ОАЕ заявиха, че засега са фиксирани само две събития от посещението – срещата между двамата президенти – Румен Радев и шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян (в първия ден) и икономическият българо-емиратски форум, който ще бъде открит от българския държавен глава и министъра, който в Абу Даби отговаря за България.

Под въпрос е срещата на Радев с министър-председателя на ОАЕ, който е в отпуск до 10 септември, шейх Мохамед бин Рашед Ал-Мактум. Търси се вариант за среща с негов заместник.

Представителите на ОАЕ у нас са озадачени от липсата на всякакъв интерес от страна на България за разширяване на икономическите връзки между двете страни.

От 8 месеца от емирствата настояват за подписване на Генерално икономическо споразумение с България, но от София все още няма отговор. А без такава спогодба бизнес връзките с ОАЕ са блокирани, посочиха дипломатическите ни източници.

Въпреки желанието на богатите емирства да инвестират у нас, бизнес средата буквално ги гони. За пример се дават договорките на високо ниво от 2019 година за разширяване на пристанищата в Бургас и Варна.

“Нямаме отговор от тогава, но пък комисионната, която беше поискана, беше по-голяма от самата концесия”, разказаха потресени дипломати. Всички бизнесмени от ОАЕ, които идват у нас с намерение за инвестиции, бързо си тръгват след “сблъсъка” с политико-бизнес нравите у нас.

Официални представители на ОАЕ в София споделиха с огорчение пред Епицентър. бг, че нито един представител на българската държава не се е разписал в книгата за съболезнования по повод кончината през май на държавния глава на емирствата Халифа бин Зайед Ал Нахаян, брат на настоящия президент шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, по чиято покана Радев ще пристигне утре в Абу Даби.

“Елементарно уважение не се прояви, дори дипломатическия протокол не се спази”, коментираха дипломати.

Спънка в междудържавните отношения е и въпросът с бизнесмена с 19 обвинения у нас Васил Божков, който се укрива в Дубай.

Очаква се да бъде подписано споразумение за екстрадацията на обвиняеми, които живеят в ОАЕ, докато България ги издирва, както съобщи преди дни министърът на правосъдието Крум Зарков.

От това споразумение зависи дали българското правосъдие ще може да върне Божков в България, тъй като той не е в червения бюлетин и за властите на ОАЕ е само един бизнесмен.

Другият голям проблем е нотата на Външното министрество на ОАЕ да закрие посолството си в София.

Вместо да направим постъпки това да бъде отменено, както са направили две-три европейски държави, от София било изпратено пожеланието “Желаем ви успех!”, което в Абу Даби разчитат като подигравка и нежелание да възстановяване на връзките.

Затова съдбата на посолството на ОАЕ в София зависи от предстоящото двудневно посещение на Радев, което трябва да започне утре.

А официална информация за него все още няма, въпреки уверенията от пресцентъра на президентството, че вчера или днес най-късно обществото ще бъде информирано за визитата на Радев в ОАЕ.

Българската делегация трябва да пристигне в Абу Даби утре вечер към 20 часа.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts