| | | |

Три нови консулства открива служебното правителство

Три нови български консулства да бъдат разкрити във Франция, Великобритания и Германия, реши служебното правителство на заседанието си в сряда.

В Лион, Франция, ще бъде отворено генерално консулство за регионите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс – Алп-Кот д’Азюр и Корсика.

До този момент консулско обслужване можеше да се получи само от посолството ни в Париж, а в същото време българската общност е съсредоточена в Южна Франция – Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В региона Оверн-Рон-Алп, административен център на който е гр. Лион, живеят около 7000 български граждани.

Разкриването на генерално консулство на България в Лион с посочения по-горе консулски окръг би обслужвало между 30 000 – 40 000 български граждани, обясниха от правителствената информационна служба.

Откриването на консулството ще струва на бюджета 995 600 лева.

Консулство ще бъде открито и в столицата на Шотландия Единбург заради големия брой българи, живеещи във Великобритания – 289 700 души по данни на хоум офис от края на 2021 г. А консулството в Единбург е поискано и от подписка на 800 българи, живеещи в Шотландия.

Тук разчетите са откриването на консулството да струва 671 200 лв.

В Дюселдорф, Германия, също ще бъде открито генерално консулство, което ще покрива федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, за да се облекчи работата на консулството ни във Франкфурт на Майн.

Живеещите на територията на Германия български граждани, по официални данни на германската държава към 31.12.2021 г., възлизат на 410 890 хил. души, като в края на 2021 г. в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български граждани, мотивираха се от служебното правителство.

За финансовото обезпечаване по откриването на генералното консулство в Дюселдорф Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2022 г. в размер 1 052 600 лв., казаха от правителствената пресслужба.

Служебният кабинет назначи и почетен консул в Сингапур – местният гражданин Го Чи Хау Ланкс.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Николай Милков снимка МВнР

Similar Posts