| | | |

Мисията на МААЕ откри стряскащи неща в АЕЦ “Запорожие”, опасенията от ядрена катастрофа остават сериозни

Част от екипа на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), който е на проверка в Запорожката АЕЦ, ще остане в централата на този етап, съобщава ВВС, позовавайки се на генералния директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси.

Той коментира, че е събрал “достатъчно важна информация”, но не уточнява каква точно е тя. Гроси вече напусна централата.

Според него мисията ще продължи до 3 септември, а след това МААЕ ще направи постъпки за постоянно присъствие на експерти от агенцията в ядрената централа.

Инспекцията на МААЕ в АЕЦ “Запорожие” беше предизвикана от водените военни действия около нея и непрекъснат обстрел над централата, за който се обвиняват взаимно Русия и Украйна.

По-рано днес отново имаше атаки срещу централата и околните населени места, като двете воюващи страни си отправиха обвинения за тях и посочиха, че мотивът е желанието на другата страна да спре проверката в централата.

Физическата целокупност на украинската ядрена централа “Запорожие”, окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви Гроси, след като инспектира обекта, съобщава АФП.

“Физическата целокупност на централата е била нарушена на няколко пъти.

Това е нещо, което не може да продължи да се случва”, заяви той пред журналисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в контролирана от Киев територия.


“МААЕ е сега тук, в този обект и няма да мръдне оттук, ние ще останем тук”, добави Гроси, цитиран от Ройтерс.

“Ще имаме продължително присъствие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите експерти”, каза той.

Гроси поясни, че тези експерти ще предоставят безпристрастна, неутрална технически звучаща оценка на случилото се на място.

“Бях притеснен, притеснен съм все още и ще продължа да се притеснявам за централата, докато ситуацията не се стабилизира, докато не стане по-предвидима”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts