| | | |

Политолози: „Дондуков 2“ играе директно срещу БСП

Президентската институция прави директен опит за атака на БСП и за разполовяване на електората на социалистическата партия.

Около това мнение се обединиха политолозите Борислав Ангелов и Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Има опит за разполовяване на електората на БСП от „Дондуков“ 2 и „Дондуков“ 1“, каза Ангелов по повод участието на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев в изборите.

„Подобен опит беше направен миналата година чрез „Продължаваме промяната“, каза той .

Политологът напомни, че в момента се наблюдава как служебното правителство на президента вече играе и срещу ПП, и срещу БСП.

„Оттам непрекъснато говорят в тази посока, дори очаквам да се направи изявление от президента в последната седмица с подобни тези“, каза още Борислав Ангелов.

„Президентът играе срещу всички партии и дори сме свидетели за директен опит за намеса в една партия, БСП, и това е умишлено направено“, каза и Антоний Гълъбов.

Ангелов анализира, че президентската институция цели да управлява дългосрочно.

„Всичките действия на президента са насочени в тази посока, включително и тези на служебното правителство. Той е активен играч в изборния процес, няма какво да го крием.

Целта му е да се стигне отново до патова ситуация, да няма кой да състави правителство и да продължи да управлява“, убеден е политологът. Той напомни, че управлението на Радев е безконтролно, той не се отчита пред парламента, не носи отговорност пред никого.

Борислав Ангелов направи връзка между искането на Слави Трифонов за президентска република и Румен Радев.

„Трифонов си търси подкрепа от президента. Има и друго – хора на ИТН, които бяха в предишното правителство, останаха и в служебното, те са част от него.

Не случайно много колеги казват, че те са тези, които са били издърпани, за да падне правителството. Иначе това нямаше да се случи.

Така че това изказване е търсене на подкрепа от президента, ИТН и Радев са с една нагласа – че на България й трябва някакъв вид твърда ръка“, каза политологът.

Антоний Гълъбов пък обвини президента в нарушаване на конституцията с това, че служебните министри се заклеват пред него в президентството.

„Това е чалга. Никъде в конституцията няма подобен текст, още повече, че Радев полага клетва пред парламента, клетва се полага пред законодателната власт. Трябва да спрем с тези клетви и сто каба гайди в президентството“, призова той.

Според Ангелов ИТН нямат капацитет да влязат в следващия парламент. „Но всичко е възможно – контролиран вот, който не е изчезнал с машинното гласуване, купен вот…

Имаме си недъзи на избирателната система“, каза той и допълни, че затова е най-важно максимален брой хора да отидат да гласуват.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж Архив

Similar Posts