| | | | |

Радан Кънев: Росен Христов е твърде тъп за предател

Евродепутатът и бивш водач на ДСБ Радан Кънев не успя да запази европейско възпитание и се обърна в социалните мрежи директно към енергийния министър Росен Христов и към политиката на служебния кабинет с доста пиперливи думи.

Той е убеден, че известният с прякора “Капитан Газпром” почитател на катамарани и възрастни дами изобщо не води преговори с руския газов гигант.

Ето какво написа Радан:

снимка Архив

Много искам да съм възпитан и умерен. Затова ще се въздържа от всякакви лични квалификации за човека, който по неясни причини заема поста министър на енергетиката в разгара на най-сериозната енергийна криза от годината преди раждането ми досега.

Криза, за разлика от 70-те на ХХ век, съчетана с жестока война в Европа, на хвърлей от нашите граници…

Само ще кажа, че енергийната ни политика е пълно недоразумение.

Възможно е и да е предателство – но дори като предателство е толкова тъпа и непоследователна, че – слава Богу – няма да има търсения от Кремъл ефект да подчини българската политика на #Gazprom.

Накратко – първо, преговори няма. Няма и да има.

Второ, очевидно от тях няма да има никакъв резултат, ни “положителен” (каквото и да значи това), ни отрицателен.

Преди всичко – губим най-ценното – време. Време да се адаптираме към кризата:

-Да се снабдим с достатъчно газ (българското хранилище е най-празно в ЕС, върнахме танкерите с #LNG, мотаем се с интерконектора);

-Да създадем разумен механизъм за частично компенсиране на неизбежно кошмарно високите цени, със съответните бюджетни разчети, за да не се стигне до свръхдефицит както в Унгария;

-Да подпомогнем замяната на газа с друг енергоносител във всяко приложение и производство, където това е непосредствено възможно;

-Да ускорим до краен предел мерките за енергийна ефективност и намаляване на потреблението на газ, както в производството, така и в бита.

Както вече писах, става дума за продължителна криза (ЕК очаква спад на цените през 2024г.), причинена от дълга война без видима надежда за примирие, камо ли траен мир, а и от десетилетни грешни политики на ниво България и ЕС.

Тази криза ще промени из основи много бизнес модели, социални политики и потребителски навици.

Няма никакъв мегдан за отлагане на политиките за адаптация, в очакване на някакъв напълно въображаем “положителен резултат”, който изненадващо да ни върне в 2019г. 2019 беше… сякаш преди векове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts