| | | |

Човек на Петков призна как ПП са провалили договора с “Газпром” и заговори за посредниците

“Отговор няма да получим, разговори бяха водени от редовния кабинет.

Кореспонденцията и опитите за комуникация не дадоха никакъв резултат, единствено настояване от страна на “Газпром” да се плаща в рубли и това едностранно изменение на договора не беше прието от българска страна.

Това заяви водачът на листата на “Продължаваме промяната” в 27 МИР Стара Загора Радослав Рибарски в предаването “Денят ON AIR”.

Той обясни, че в Европа частните компании, които имат сключени дългосрочни договори с “Газпром”, не попадат под санкции, но дори и тези компании имат липсващи доставки.

Всеки ден по някаква причина се спират доставки и това веднага ги вкара в едно неизпълнение на техните договори към доставчиците.

Според него ремонтите се оказват доста често, а това нарушава графиците на нагнетяване в цяла Европа и оказва влияние върху търсенето на борсите на природен газ.

“Имаме действащ договор, той трябва да се изпълнява. Идеята на тези дългосрочни договори е да не могат да бъдат изменяни едностранно. Държавата и “Булгаргаз” трябва да си търсят количествата, всеки ден се изпращат графици, които обаче не се изпълняват.

Когато видим, че този договор е изпълняван и може да се разчита, тогава вече може да се водят някакви разговор”, твърди Рибарски пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че слотовете се търгуват година за година, т. е. за да има България запазени слотове, е трябвало през 2021 г. да бъдат резервирани, а тогава не е имало нужда. През април и следващите месеци са се намирали слотове на вторичен пазар.

По този начин били доставени предишните кораби. Но Слотове били подсигурени за количествата, договорени от служебния кабинет.

“Служебният кабинет свика кризисен щаб, там се очакваха други решения, такива не последваха, освен провеждане на аукциони и търгове, които доставят природен газ на борсова цена.

Дългосрочните договори са най-добрият вариант, но такъв имаме само с Азербайджан”, посочи Рибарски.

Той коментира и обвиненията на ГЕРБ за офшорките, като уточни, че посредниците са търговците, лицензирани да търгуват с природен газ в региона.

По думите му в изрисуваната схема се визират конкретни компании и изведнъж се появява някаква офшорка на “Продължаваме промяна”.

Той призова, ако някой разполага с конкретно наименование на тази офшорка, да го посочи и заяви, че много ясно са показани останалите компании с техните наименования и това са спекулации.

“Служебният кабинет трябва да подсигури алтернативи, ако смята, че трябва да се водят разговори с “Газпром”, да влязат в тези разговори с алтернатива, различна от един единствен доставчик.

Толкова години говорим за диверсификация, а алтернативите, които бяха подсигурени от редовния кабинет, бяха отхвърлени с лека ръка”, сподели гостът.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts