| | | |

Политолози разкриха какво ще стане с преднината на ГЕРБ пред ПП

Публикуваното вчера социологическо проучване на “Тренд” показва 5% преднина за ГЕРБ пред “Продължаваме промяната” на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.

“Вероятно тази преднина ще се задържи, защото от няколко месеца по-скоро се увеличава разликата, отколкото да се сближава.

Това не е най-важното – колко ще бъде разликата. Изненадващ е високият процент хора, над 60%, които искат да се състави правителство”,

Това коментира пред “България он ер” политологът Цветанка Андреева.

Тя подчерта, че всички партии искат да управляват, а не да са в опозиция.

“ДПС и “Възраждане” мобилизират структурите си. Искаха предсрочни избори.

Чухме лидера на “Възраждане” да казва, че ако не получат желания от тях резултат, ще тръгнат на следващи предсрочни избори, което ще дестабилизира политическата обстановка.

Добрата новина е, че всички искат да управляват, но не знаят как да управляват заедно, а ще им се наложи”, убедена е Андреева.

Колегата й проф. Росен Стоянов не очаква по-различна предизборна кампания от предишните, както и различен резултат.

“Играчите са същите, за да се създаде по-стабилна коалиция. ГЕРБ, независимо дали и с колко ще спечели, надали ще успее да направи такава коалиция, че да управлява.

Няма значение кой е пръв, а кой ще съумее да състави мнозинство от 121 и повече депутати, за да бъде устойчиво управлението”, заяви проф. Стоянов.

Той определи ултиматума за преговори с ГЕРБ, ако Борисов се оттегли, като “военен фронт, а не червена линия”. Но е категоричен, че това няма да се промени и трябва да се върви по пътя на дипломацията и компромисите.

“Не само спирала от избори е възможна, ще се получи нагнетяване на избори – догодина местни, по-догодина европейски. И вероятно ИТН ще успеят да съберат подписи за референдум.

Трябва търсене на възможност да се разговаря чисто човешки, другото демотивира още повече гласуващите и ще имаме голям потенциал за нови политически проекти”, заяви политологът.

А Цветанка Андреева подчерта нуждата партиите да поемат отговорност след изборите.

“Важно е да могат да съставят правителство. Иначе ще компрометират преди всичко себе си.

Трябва да знаят, че всеки, който провали възможността да се състави правителство, ще поеме цялата щета, ако поведе народа към още едни избори”, уточни Андреева.

Тя вижда бъдещето на “Продължаваме промяната” като това на ИТН – спечелили едни избори, провал на управление, следващи избори и след втори провал – борба за минаване на бариерата от 4% за влизане в НС на последващи избори.

“Вероятността, ако се провалят за съставяне на правителство, да се появи нов субект на терена, който да обере протестния вот, е огромна”, допълни тя.

И двамата бяха категорични, че страната няма нужда от Велико народно събрание и промяна на Конституцията, с която да станем президентска република.

“Аз не гледам на опита на Слави като нещо невинно. Той опитва да се възползва от имиджа на Радев, представяйки се за близък до него, за да минат избирателния праг. Опасно е да бъде подценен”, коментира Андреева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts