| | | |

ЕК спира поскъпването на електроенергията с данък

Спешни мерки за ограничаване на високите цени на тока готви Европейският съюз чрез намеса на пазара на електроенергия.

Според неофициален проект на Европейската комисия (ЕК), с който разполага германският бизнес всекидневник Handelsblatt, се обмисля първоначален проект операторите на вятърни, слънчеви, въглищни и ядрени електроцентрали да прехвърлят на държавата печалбата си над определена пределна стойност.

Това няма да бъде данък върху свръхпечалбата, но е замислен с подобен ефект, тъй като средствата ще влизат в държавния бюджет, а държавата ще облекчава гражданите.

Според служители на ЕК моделът на ограничаване на цените на електроенергията, която не се произвежда с газ, би бил възможен за прилагане едновременно във всички държави членки или само в някои от тях.

Предложението обаче все още не е съгласувано в ЕК.

Преди дни председателят на комисията Урсула фон дер Лайен обяви, че Брюксел работи по структурната реформа за по-евтината възобновяема енергия, която от своя страна да спомогне за определянето на цените на тока.

От своя страна държави като Германия, Чехия и Испания засилиха натиска за реформа на енергийния пазар в съюза чрез прекратяване на връзката между електричеството и растящите цени на газа.

Освен че настояват за разделяне на цените на тока и на газа, чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела предлага и въвеждане на таван на цената на газа, използван за производството на електричество.

В последно време германският министър на икономиката Роберт Хабек също се присъедини към исканията за фундаментална реформа за разделянето на двата пазара.

Същото се отнася и за испанския премиер Педро Санчес, който призовава Брюксел да въведе твърд таван на цените на електричеството, както и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Към този момент официалните мерки за борба с високите цени на електричеството за идващия отоплителен сезон все още не са обявени, като това се очаква да се случи в средата на месеца.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts