| | | |

Шефът на ДКК с шокиращи разкрития: Категорично са източвани пари от “Кинтекс”, Корнелия Нинова е пренебрегнала доклад

Скандали и съмнения за източване на милиони от държавни предприятия, нови назначения в ръководствата на държавни фирми и остър конфликт между предишната и служебната власт.

В „На фокус с Лора Крумова” гостува изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) адв. Венцислав Димитров. Той заема поста от три седмици. ДКК отговаря за 16 държавни предприятия и работи със стотици милиони.

“Категорично са били източвани пари от “Кинтекс”, а бившият министър на икономиката Корнелия Нинова е пренебрегнала доклад за това”.

Това заяви новият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Венцислав Димитров.

Той направи скандални разкрития за източването на “Кинтекс”.

“Предходното управление на дружеството е било уведомено, че има прекратен договор с дружество- офшорка. Сама по себе си всяка офшорна структура е проблем.

Това дружество не е изпълнявало никакви ефективни услуги, а за да може да се генерира плащане към когото и да било от контрагентите, следва да има освен издадена фактура, и ефективно извършена услуга.

Моето мнение е, че от това предприятие са източване пари. Категорично “Да”, заяви Димитров пред Нова тв.

Последното плащане към офрошната фирма вече е известно – става дума за малко над 800 хил лева.

“Но това не е единствената сума, която е вървяла към офшорката. Проблемът е, че предходното управление на “Кинтекс” е уведомило предходния министър на икономиката и индустрията и той е знаел за тези проблеми.

Със съществуващи доклади от служители на дружеството, е насочено вниманието на принципала на предприятите, в частност на ДКК, както и на Министерството на икономиката и индустрията.

Също така, независимо, че предходното управление е прекратило договор, счетен за нецелесъобразен, тъй като по него не е извършена услугата, за която се претендира, освободеното от борда на директорите на ДКК управление на “Кинтекс”

си е позволило да извърши още един такъв превод, въпросните 800 хиляди. И то на прекратен договор.

Този превод е направен, след като е предадена, образно казано, властта между стария министър на икономика и настоящия служебен.

На 11 август ДАНС влезе в “Кинтекс” – това е непосредствено след този превод от 800 хил. лева. Бих казал, че това е подготвяно предварително по времето на предходния министър”, уточни Димитров.

Според него сумата е отишла по т.нар фиктивни агентски договори.

“Най-общо казано – това е свързано с твърдяна, но непредоставена услуга. За да може някой да получи възнаграждение, той трябва да извърши дадена услуга.

Агентските договори в своя предмет имат анализ на пазара, проучване на ситуацията, търсене на конкретния купувач – нищо от това не е направено”, категоричен е Димитров.

Всичко това е стигнало и до принципала и министъра на икономиката и индустрията.

“И бих казал, че това за мен е скандалното.

Докладът от 15 април 2022 е насочен към министъра на икономиката и индустрията към този период, към Корнелия Нинова

В този доклад е посочено какви са нарушенията, довели до прекратяване на съществуващия договор с това офшорно дружество”, добави шефът на ДКК.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts