| | | |

Доц. Сарийски: Тази зима ще има режим на тока, ще сме като дискотека “тука има, тука няма” като през 90-те

Не е ясно дали “Газпром” ще се съгласи с условията на България, тъй като имаше промяна на договорите в крачка.

Балканите са един доста откъснат регион – освен газ от Русия и малко от Азербайджан, не можем да получим, докато не се изградят новите капацитети на терминалите, които се очакват през следващата година.

Нямаме никаква гаранция за доставките на руски газ, а азерския все още не е ясно как може да пристигне.

Това заяви доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) в ефира на “Денят ON AIR”.

Професор Валентин Колев, който е декан на Електротехническия факултет в ТУ-София, е на противоположно мнение. Според него България е малък потребител и ще се намерят необходимите количества газ.

“Не можем да влияе на цените на газа, но можем да направим нова схема за плащане.

Досегашния договор с “Газпром” изискваше 30% плащане на база цена на дериват и 70% на база TTF. Когато се снабдяваме от танкери – плащаме 100% на база спот пазара”, поясни Сарийски.

Колев акцентира върху това, че проблемът е по-скоро политически, а не толкова финансов и технически.

“Консумацията на газ ще падне. Колкото и малко да са битовите потребители, ще преминат на алтернативно отопление. Очаквам, че политиката на Европа за намаляване на потреблението при нас ще бъде в по-голям размер”, констатира той.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Сарийски се съгласи, че хората ще започнат да търсят алтернативни източници на отопление.

“Ще започнем спиране на тока като през 90-те години. Ще сме като в дискотека – тук има, тук няма”, смята той.

Деканът на Електротехническия факултет в ТУ-София призова събеседника си да не плаши гражданите.

“От гледна точка на преносната система, най-конфликтна е София. Очаквам, че около 30% потребителите ще потърсят алтернатива, защото за целта са необходими инвестиции.

Единственият проблем, който може да възникне, е в мрежата ниско напрежение. Най-много да се стигне до частични изключвания от топлоограничаващи устройства”, категоричен бе той.

Сарийски продължи да цитира данни за Великобритания, според които определени групи от хора са принудени да използват услугите на “топлинни банки” – отопляеми библиотеки и читалища, приемащи нуждаещите се.

Той прогнозира, че при липсва на гориво, такива биха могли да бъде открити и в София.

“Имайки предвид, че предстои промяна на баланса на потреблението, енергийните е абсурдно да бъдат отпускани както за ток, така и за газ.

Трябва да се черпи опит от Франция, където се раздават енергийни чекове – получавате една и съща сума помощ”, подчерта той.

Колев подчерта още, че “изкуственото поддържане на цените е грешка, тъй като цените на топлинната или електрическата енергия и газа са като скачени съдове.

“Не знам как са се договорили за износа на ток. Аз имам информация, че електрическата енергия, която е за износ, вече е продадена”, обобщи Колев по отношение на решението на служебния кабинет България да изнася ток за Република Северна Македония.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts