| | | |

Експерт огласи какъв брутален финансов саботаж е извършил Асен Василев

Влизането на България в еврозоната беше саботирано от бившия министър на финансите Асен Василев, защото когато се приемаше бюджетът и различните актуализации, които бяха направени, правителството избяга и не предостави 3-годишна бюджетна прогноза.

Това заявява в интервю за БГНЕС Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник-министър на финансите (2001-2009 г.).

снимка Архив

Според финансиста политиката, започнала през 2021-ва, ще има сериозни отражения върху бюджетния дефицит.

„Всички тези хора, които заявяваха, че знаят какво правят, не са имали понятие какво правят и въпросът е бил за личното им его или някакви техни лични съображения за светлото бъдеще.

Това е много показателно и е добре да се знае в предизборната обстановка, че голяма част от решенията, които се взимаха в тази сфера и бяха предложени, чисто бюджетно са абсолютно некомпетентни.

Хората трябва да разбират, защото в момента върви нов тур на обещанията.

Хубаво е преди да слушат тези обещания, да поискат от тези, които управляваха и промениха политиката на фискална стабилност към това, което в момента излезе, първо да отговорят как ще коригират тези политики, защото европейските политики имат ограничения“, казва още Дацов.

Той припомня, че правилото за бюджетен дефицит под 3% ще бъде възстановено от следващата година и прогнозира, че може да има сериозен натиск от Брюксел България да влезе в нормата, което може да доведе до негативни последици за кредитния рейтинг и авторитета на страната.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts