| | | |

Крум Зарков: Главните прокурори контролират изпълнителната власт с надзора на законност

“Главните прокурори държат под контрол изпълнителната власт. Възлагат се проверки за най-различни дейности, които са административни и нямат общо с престъпления.

Например за пешеходните пътеки, за язовирите и други по т.нар. надзор на законност.

Това няма отношение по наказателните дела”, каза в сутрешния блок на Нова правосъдният министър Крум Зарков, който поиска от Конституционния съд тълкуване на правомощията на главния прокурор.

Правосъдното министерство подготвя и законопроект за КПКОНПИ, който да е готов за разглеждане от следващото народно събрание.

“Ще запазим концепцията на закона такава, каквато го направи предишното управление. Ще има нов орган, който да преследва корупцията по високите етажи. Този орган не трябва да е бухалка.

Ще се съобразим със слабостите на предишния законопроект и ще отговорим на много от критиките”, заяви Зарков. Според него ако всички членове на новата комисия бъдат избирани от парламента, институцията ще работи в полза на изпълнителната власт.

“Ако законът за КПКОНПИ не бъде решен, страната ни няма да бъде ефективна. Няма да има превенция и наказани за корупция по високите етажи на властта”, каза Крум Зарков.

Той отрече служебното правителство и президентът да влияят на предизборната кампания.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts