| | | |

Путин се закани: Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо

Руският президент Владимир Путин каза, че западните санкции са недалновидни и застрашават целия свят, който, по думите му, се обръща все повече към Азия.

В реч, произнесена пред участниците в Източния икономически форум в град Владивосток, Путин заяви, че Западът е подкопал глобалната икономика с “агресивен” опит да наложи доминацията си в целия свят.

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде “невъзможно” да изолира Русия и че Москва ще се противопостави на опитите страната да бъде свалена от международната сцена.

След налагането на санкциите, Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран, каза още Путин.

Руският президент също така заяви, че може да се стигне до ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за постигане на договореността – ООН и Турция.

Путин изтъкна още, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени “само два кораба от 87“.

“Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС“, каза руският президент.

“По Световната продоволствена програма, която предвижда подпомагане на нуждаещи се страни, бяха натоварени само два кораба.

Подчертавам: само два от 87. С тях бяха изнесени 60 000 тона храни от два милиона тона. Това са само 3 процента, които бяха изпратени в развиващите се страни”, добави руският държавен глава.

ТАСС обобщи ключовите послания на Путин:

За събитията в Украйна

Руската операция в Украйна е огледален отговор на това, което ставаше там от 2014 г: “Ние нищо не сме започвали от гледна точка на военните действия, опитваме се просто да ги завършим”.

“Смятам, че с началото на военната операция нищо не сме загубили и нищо няма да загубим. От гледна точка на придобиването, мога да кажа, че главната ни придобивка – това е укрепването на нашия суверенитет и това е неизбежният резултат от случващото се сега.”

При това “определена поляризация” в света и вътре в страната ще бъдат само от полза за Русия: “Всичко ненужно, вредно и всичко, което ни пречи да вървим напред, ще бъде отхвърлено, ще намерем обороти, темпове на развитие”.

За зърнената сделка

Зърнената сделка, сключена в Истанбул, се оказа “поредната нагла измама” – почти всичкото изнесено от Украйна зърно отиде в страните от Европейския съюз, а Русия и най-бедните страни, “както казва народът, просто ги измамиха”.

Русия може да ограничи износа на украинско зърно за ЕС: “Аз задължително ще се посъветвам на тази тема с президента на Турция Ердоган”.

Заедно с това Москва ще продължи да работи в рамките на сделката “с надеждата, че целите, заради които това мероприятие бе организирано, все пак ще бъдат постигнати”.

Световните цени на храните продължават да растат заради ограниченията върху руския износ, които остават, независимо от формалното вдигане на санкциите над продуктите и торовете:

“Това е хитро направена, сложна конструкция, когато уж преки санкции няма, но има ограничения, свързани с логистиката, с фрахтоването на плавателни съдове, с паричните преводи, със застраховките”.

“Очевидно е, че при такъв подход мащабът на проблемите с продоволствието в света ще расте, което може да доведе до невиждана хуманитарна катастрофа”.

За газа

Обсъжданият в ЕС таван на цените на руския газ е “поредната глупост, поредното непазарно, лишено от перспективи решение”, което ще доведе само до поскъпването на това гориво.

Русия няма никакви проблеми с износа на енергийни ресурси, а нейният тръбопроводен газ за Европа е “неколкократно по конкурентоспособен от втечнения природен газ, превозван отвъд океана”.

Русия ще спре доставките на нефт и газ за страните, които въвеждат ценови ограничения, заяви президентът Владимир Путин.

“Ние няма да доставяме нищо, ако това противоречи на нашите интереси, в този случай на икономическите”, каза той. “Никакъв газ, никакъв петрол, никакви въглища, никакъв мазут, нищо.”

В петък индустриализираните сили от Г-7 обещаха спешно да пристъпят към въвеждане на ценови таван върху вноса на руски петрол в опит да прекъснат основния източник на финансиране на военните действия на Москва в Украйна.

Путин заяви, че Русия ще спазва договорните си задължения, и изрази надежда, че и други държави ще направят същото.

“Онези, които се опитват да ни наложат нещо, днес не са в състояние да ни диктуват волята си”, каза Путин.

“Те трябва да се вразумят.”

Посочвайки повишаването на цените на енергията в Европа в навечерието на зимата, Путин настоя, че Русия няма да доставя нищо извън съществуващите договори.

Обвиненията в употреба на “енергетично оръжие” заради ситуацията със “Северен поток” са “поредната глупост и бълнуване”: Русия е готова да пусне “Северен поток – 1” още утре, но “не позволяват”, за включването на “Северен поток – 2” е достатъчно “натискането на едно копче”.

Русия залага на “разумното усвояване на природните богатства”: добиваните в страната суровини ще бъдат използвани преди всичко за укрепване на нейния суверенитет, а добивната сфера вече е защитена “от неприятелски действия”.

За “санкционната пещ”

Катализатор за “санкционната треска” на Запада, която днес заплашва целия свят, станаха “залязващата доминация” на САЩ и неспособността на западните елити да признаят обективните факти.

В резултат нивото на развитие на Европа и качеството на живота на хората там се хвърлят в огъня на “санкционната пещ, принасят се в жертва заради съхраняването на диктатурата на Съединените щати в световните дела”.

Конкурентоспособността на европейските предприятия намалява включително и заради скъсването на отношенията с Русия:

“Не е за чудене, че в крайна сметка мястото на европейския бизнес както на континента, така и на глобалния пазар, ще бъде заето от техните американски покровители.

Именно те, преследвайки собствените си интереси, никога не се ограничават в нищо и не се притесняват от нищо за постигането на собствените си цели”.

Освен това, страните от Запада, “в опит да противостоят на хода на историята” подкопаха опорите на световната икономическа система – доверието към долара и другите западни валути е изгубено, а инфлацията в развитите държави вече надмина дългогодишни рекорди.

За суверенитета

“Русия е северенна държава и ние ще защитаваме своите наионални интереси, провеждайки самостоятелна политика, и ценим същите тези качества у своите партньори .

Разбира се, имам предвид нашите колеги от страните от Азиатско-Тихоокеанския регион”.

Тук не приемат “разрушителната логика на санкциите”, а в центъра на деловите отношения стоят принципите на взаимната изгода и в това е “огромното конкурентно преимущество на региона, залог за неговото динамично и долгосрочно развитие”.

За многополярността и “правилата”

“Представата на Русия за многополярността е, че светът трябва да бъде много по-справедлив, не може да бъде основан на диктата на една страна, която се е провъзгласила за представител на Господ Бог на Земята, че и отгоре, и да основава своята политика на своята въображаема изключителност”.

Обвиненията по адрес на Москва, че уж нарушавала международното право, са неосновательни, нарушават го онези, които нахлуха в Либия и Ирак, а сега говорят за някакви измислени правила:

“Какви правила, кой ги измисли? Откъде ги измъкнаха тези правила? Нека сами живеят по тях”.

За новия британски премиер

Смяната на главата на правителството в Обединеното кралство е “далечна от демократичните принципи процедура”: “Народът на Великобритания в случая не ечаства в смяната на правителството”.

Как Лондон ще строи отношенията с Москва при новия премиер Лиз Тръс, е дело на управляващите елити в страната:

“Нашата работа е да защитим своите собствени интере. И ще го прави последователно, нека никой няма съмнения в това”.

За ситуацията в икономиката

“Русия се справя с икономическата, финансовата и технологичната агресия на Запада” – икономическата ситуация в страната се стабилизира, въпреки че отават проблеми “в редица отрасли и региони, в отделни предприятия, особено тези, които бяха свързани с доставки от Европа или доставяха там своята продукция”.

Нивото на безработица е на исторически минимум – под 4%, а инфлацията продължава да спада. Към края на годината тя може са достигне около 12%, в първото-второто тримесечие на следващата може да стигне 5-6%, “а някои говорят, че може да падне и до 4%”.

Заедно с това ще бъде продължена и прецизната подкрепа за проблемните отрасли: “Важно е заедно с бизнеса да продължим да приемаме оперативни решения и да осъществяваме ефективни механизвми за подкрепа”.

Източник: Епицентър.БГ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts