| | | |

Въпреки рисковете, обстрелът в близост до Запорожката АЕЦ в Украйна е подновен

Обстрелът край украинската атомна електроцентрала “Запорожие” беше възобновен вчера, а враждуващите страни отново си размениха обвинения, ден след като агенцията за атомна енергия на ООН настоя за създаване на зона на безопасност, за да се предотврати катастрофа, предаде Асошиейтед прес.

Руските сили са обстрелвали с ракети и тежка артилерия град Никопол, разположен на отсрещния бряг на река Днепър срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи областният управител Валентин Резниченко.

“В централата има пожари, прекъсвания на електрозахранването и други неща, които ни принуждават да подготвим местното население за последиците от ядрената опасност”, каза Резниченко.

През последните дни служители раздадоха на жителите йодни таблетки, за да ги предпазят в случай на изтичане на радиация.

В Енергодар, където е разположена централата, кметът от преди руската окупация Дмитрий Орлов съобщи, че градът е попаднал под руска атака за втори път вчера и е останал без ток.

“Служителите на комуналните и други служби просто нямат време да завършат аварийните и възстановителните работи, тъй като поредният обстрел свежда работата им до нула”, заяви той в приложението “Телеграм”.

Руската страна обвини украинците.

Владимир Рогов, ръководител на установената от Русия администрация на Енергодар, заяви в “Телеграм”, че тежки сражения с украинците са причинили прекъсването на електрозахранването в града, а руското министерство на отбраната обвини за прекъсването на електрозахранването украинска атака срещу електрическа подстанция.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts