| | | |

Чарлз III е новият крал на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия

Принц Чарлз е новият монарх на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Най-големият син на кралица Елизабет II принц Чарлз (73 г.) ще заеме поста ѝ на крал на Великобритания, пише Би Би Си.

Официално бе съобщено, че той приема името Чарлз III. Това е първото му решение като крал.

Например, първото име на дядо му Джордж VI е било Алберт, но той е управлявал с едно от вторите си имена. Чарлз можеше да избере едно от четирите си имена – Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, на когото предстои смяна на титлата. Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си – херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогиня на Корнуол.

Нова титла ще има и за съпругата на Чарлз, чиято пълна титла ще бъде кралица-консорт. Това е терминът, използван за съпругата на монарха.

Официални церемонии

През първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца Сейнт Джеймс в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет по присъединяването.

Той е съставен от членове на Тайния съвет – група от висши депутати, бивши и настоящи, и перове, както и някои висши държавни служители, върховните комисари на Британската общност и лорд-кмета на Лондон.

Теоретично над 700 души имат право да присъстват, но предвид краткото предизвестие действителният им брой вероятно ще бъде много по-малък. На последния Съвет за присъединяване през 1952 г. присъстваха около 200 души.

Кралят традиционно не присъства.

По време на заседанието лорд-председателят на Тайния съвет (понастоящем депутатът Пени Мордаунт) ще обяви смъртта на кралица Елизабет и ще прочете прокламация на глас.

Формулировката на прокламацията може да се променя, но традиционно тя представлява поредица от молитви и обещания, в които се изразява признателност към предишния монарх и се обещава подкрепа за новия.

След това прокламацията се подписва от редица високопоставени лица, включително министър-председателя, архиепископа на Кентърбъри и лорд-канцлера.

Както при всички тези церемонии, ще бъде обърнато внимание на това, което може да бъде променено, добавено или осъвременено в знак на новата ера.

Първата декларация на краля

Съветът по присъединяването се среща отново, обичайно след ден и този път присъства и кралят, заедно с Тайния съвет.

Няма формална клетва, която кралят полага, но той произнася декларация – традиция от XVIII век насам.

Следва публична прокламация, която обявява Чарлз за крал.

Топовни салюти ще бъдат изстреляни над Хайд парк, Тауър и от бойни кораби, като прокламацията ще бъде официално прочетена в столиците на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – Единбург, Кардиф и Белфаст.

Коронацията

Символичният апогей на обявяването на Чарлз за крал ще е коронацията, която няма да се състои веднага. Елизабет Втора, например, наследи трона през февруари 1952, но бе коронясана през юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията на английските крале се провежда в абатството Уестминстър – първият е Уилям Завоевателят, а Чарлз ще бъде 40-ият.

Религиозната церемония ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри. Той ще увенчае Чарлз с короната на Св. Едуард – солидна златна корона със скъпоценни камъни, която е изработена през 1661 г. Тя се пази в лондонския Тауър и се носи от монарха само по време на коронацията – не на последно място заради теглото ѝ от цели 2.23 кг.

Глава на Общността на нациите (бивша Британска общност)

Чарлз става и глава на Общността на нациите (бивша Британска общност), асоциция от 56 независими държави и 2,4 милиарда души. За 14 от тези държави, плюс Обединеното кралство, кралят е и формален държавен глава.

Това са: Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Кристъфър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломоновите острови и Тувалу.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Интернет

Similar Posts