| | | |

“Булгаргаз” предлага газът за октомври да поевтинее с близо 1/3

“Булгаргаз” внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за октомври.

Цената, в размер на 247,96 лв./MWh или 126,78 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), e образувана в съответствие с чл. 17 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

Темата коментира и министърът на енергетиката Росен Христов. Според него от октомври ще има значително поевтиняване на газа.

“Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска, основно заради това, че заработва интерконекторът.

България е в последен стадий на преговори с доста източници на газ, различни от “Газпром”, с които се договарят цени под тези на доставките от септември, договорени от предишното правителство”, каза Росен Христов от Брюксел, където участва в извънредна среща на ресорните министри за мерки за високите цени на енергията.

На 1 септември на закрито заседание КЕВР определи цената за септември на природния газ да нарасне с 19% до 353,21 лв. за мегават час.

Ако предложението от днес бъде одобрено от регулатора, синьото гориво ще поевтинее спрямо предходния месец с над 100 лв. за мегават час.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м.октомври 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.10.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.09.2022 г.

Информацията е качена на официалния сайт на “Булгаргаз”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts