| | | |

Официално: Митрофанова не е трябвало да бъде зад гърба на Румен Радев

Руският посланик Елеонора Митрофанова не е трябвало да бъде зад президента Румен Радев на тържествата за Съединението в Пловдив на 6 септември.

Това се разбира от официален отговор на община Пловдив до вестник “Пловдив 24”.

Присъствието на посланик Митрофанова зад гърба на Радев на телевизионните кадри от Деня на Съединението вече втори ден вълнува интернет.

От отговора на общината става ясно, че по протокол мястото на дипломатите е отделно от това на президента и българските официални лица. Къде да застанат гостите пък се посочва от протоколните служби.

И следователно, гафът е на общината.

Ето защо:

В правилника за прилагане на Закона за държавния протокол пише:

“Официални церемонии се провеждат на:

-на Националния празник на Република България – 3 март;

-на други официални празници, при честване на исторически събития и личности;

-по инициатива на органите на държавна власт.

При провеждане на церемониите, ръководителите на чуждестранните дипломатически и консулски представителства и представителствата на международни организации, акредитирани в Република България, заемат отделно място от президента на републиката и българските официални лица.

Мястото се указва от служители на дирекция “Държавен протокол” или от представители на другите протоколни служби, в зависимост от проявата.”

От общината са изпратили 767 покани, 70 от които до дипломатически представителства. На събитието са присъствали над 30 посланици.

На въпрос на “Пловдив 24” имало ли е тристранно (между община, президенство и посолство) съгласуване на присъствието на руската посланичка, отговорът на общината гласи:

“Тристранно съгласуване на присъствието на представители на Дипломатическия корпус, акредитирани в Република България не се изисква и не се прави за събития организирани от Община Пловдив”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts