| | | |

ДПС с петиция за нарушения на изборите. Европейският парламент ще наблюдава България

Европейският парламент реши да остави отворена петицията, подадена от ДПС и нейният младежки председател в Айтос – Бехчет Емурлов и да поиска от българските власти подробни отговори за незаконните действия на бившия вътрешен министър Бойко Рашков,

с които се нарушават гражданските права и се упражнява психическо и физическо насилие срещу български граждани.

Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

Сигналът на ДПС бе изпратен през февруари до ЕП и ЕК. В него става въпрос за действия на МВР по време на предизборната кампания и в деня на изборите – 11 юли и 14 ноември 2021 година.

Председателят на младежкото ДПС в Айтос Бехчет Емурлов запозна евродепутатите с петицията.

Той заяви, че по време на предизборната кампания през миналата година хиляди симпатизанти и членове на движението са били подложени на натиск и тормоз от МВР, без каквито и да било правни основания, единствено и само с цел хората да бъдат сплашени и да се повлияе върху техния свободен избор.

„Бях кандидат за народен представител от листата на ДПС, с имунитет, но въпреки това бях привикан 2 пъти в РУ-Айтос за това, че раздавам агитационни материали и представям програмата на партията ни“, каза още Бехчет Емурлов.

“След направен анализ стигаме до извода, че действията на МВР са били с цел да причинят страх и притеснения.

Има основание да се направи обосновано предположение, че крайната цел на репресиите е била да демотивира симпатизантите и членовете на „Движение за права и свободи“ с оглед реализирането на техните конституционно гарантирани политически права.

Това повлия и на крайните резултати от изборите”, посочи още лидерът на Младежко ДПС в Айтос.

Думите на Емурлов бяха подкрепени и от редица евродепутати.

Ето и цялата му реч:

Уважаеми г-жо Председател, уважаеми дами и господа,

Настоящото обръщение към Вас има за повод действия на органите на Министерството на вътрешните работи на Република България, довели до многобройни нарушения на права на български граждани, гарантирани от Хартата на основните права на Европейския съюз.

Нарушени са: правото на човешко достойнство (чл. 1), правото на неприкосновеност на личността (чл. 3), забраната на изтезанията и на нечовешкото или унизително отношение или наказание (чл. 4), правото на свобода и сигурност (чл. 6), зачитането на личния и семейния живот (чл. 7),

свободата на мисълта, съвестта и религията (чл. 10), свободата на изразяване на мнение и свободата на информация (чл. 11), свободата на събранията и сдруженията (чл. 12), правото на собственост (чл. 17),

равенството пред закона (чл. 20), забраната за дискриминация (чл. 21), интеграцията на хората с увреждания (чл. 26), правото на достъп до документи (чл. 42).

Във връзка с провеждането на предизборната кампания и парламентарните избори на 11.07.2021 г. и на предизборната кампания и парламентарните избори на 14.11.2021 г. в Република България, множество членове и симпатизанти на политическа партия „Движение за права и свободи“ са подложени на натиск и тормоз от полицейските органи.

За това обстоятелство свидетелстват стотиците сигнали, постъпили от самите пострадали, техни близки, свидетели и трети лица.

Натискът и тормозът се изразяват преди всичко в извършването на масови принудителни проверки на лицата и тяхното имущество, като фактически основания за тези проверки липсват или са недостатъчни по смисъла на закона.

В множество от случаите сигналите, съдържат данни за извършени от полицейските органи престъпления – обида, телесна повреда, употреба на насилие поради политически убеждения, попречване чрез насилие, заплашване на упражняването на избирателните права на гражданите, нарушаване тайната на гласуването, престъпления по служба и др.

Съществуват данни и за множество други нарушения, включително: извършване на действия като проверки, претърсвания, изземвания, обиски, разпити по отношение на лица с имунитет съгласно българското законодателство – кандидати за народни представители;

задържане и призоваване на лица без правно основание; нарушаване на конституционното право на защита – недопускане на адвокат, включително в случаи, в които съответните лица са задържани;

непредоставяне на екземпляр/копие от протокол за извършени проверки, претърсване, обиск и/или изземване в нарушение на националното законодателство; непредоставяне на възможност да бъде прочетена декларация,

предоставена за подпис, и непредоставяне на копие от нея; непредоставяне на копие от предупредителен протокол.

Аз също съм потърпевш от тези действия на Министерството на вътрешните работи. Моят случай е само един от общо 20 000 случая в Република България.

На парламентарните избори през 11.07.2021 г. бях кандидат за народен представител от листата на „Движение за права и свободи“. Кандидат за народен представител в Република България има имунитет,

но въпреки това, на 08.07.2021 г. бях привикан 2 пъти в Районно управление – Айтос, с обаждане по телефона, от неговия началник. Там бях разпитван за това, че раздавам агитационни материали и представям програмата на партията ни пред избирателите.

Бях изненадан от действията на МВР, защото знам, че не съм извършил нищо противозаконно, но целта им е била да се създаде психологическо напрежение и да ни сплашат, и това донякъде имаше ефект.

Част от екипа, който ми помагаше с раздаването на агитационни материали, също бяха спирани на улицата от полицейски органи и принудени да пишат предупредителни протоколи за действията си.

Между тези активисти на партийната организация имаше такива, които в последствие се отказаха от това да раздават агитационни материали.

При анализа на тези 20 000 сигнала и след събиране на допълнителни данни за всеки отделен случай достигаме до извод, че е вероятно поведението на полицейските органи в посочения период да не е било насочено към постигането на легитимни цели, а да е било предназначено да

породи страх, притеснения и неудобства, а в немалък брой от случаите – да причини имуществени и неимуществени вреди на лицата.

Има основания да се направи обосновано предположение, че крайната цел на така осъществената административна и наказателнопроцесуална репресия е била да демотивира членовете и симпатизантите на политическа партия „Движение за права и свободи“

с оглед реализирането на техните конституционно гарантирани политически права.

Нарушени са, както упражняването на пасивното и на активното им избирателно право, така и на осъществяването на редица права и задължения, свързани с организирането на предизборната кампания и изборния процес, произтичащи от заеманите длъжности в местните партийни структури и организации.

От посочените данни могат да бъдат направени изводи за действия на полицейските органи, които са незаконосъобразни и дискриминационни по признака политически убеждения.

Тези действия на Министерството на вътрешните работи в Република България и по-конкретно на служебния министър Бойко Рашков, пряко повлияха и върху крайния резултат на парламентарните избори.

Всичко това е не само нарушаване на правата на хората, но и нарушаване на демокрацията в Република България и нарушаване на правото на Европейския съюз.

Предвид изложеното, молим, да вземете мерки в пределите на Вашата компетентност за защита на пострадалите граждани на Европейския съюз, като започнете процедура за установяване на допуснатите нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Оставаме в готовност да съдействаме, включително, при възможност, да предоставим допълнителни материали.

Уважаеми дами и господа,

Молбата ми е европейския парламент да поиска всички сигнали за натиск и тормоз, за да се запознае в детайли със случаите и да излезе със становище срещу тези противозаконни действия на Министерството на вътрешните работи и нейният министър г-н Бойко Рашков.

Хората, които са били обект на натиск и тормоз искат конкретни действия. Моля, да подходите сериозно и отговорно към тази петиция и не позволявайте на дадени лица да погазват основните и демократичните права на граждани на европейския съюз.

Моля, да вземете мерки в пределите на Вашата компетентност за защита на пострадалите граждани на Европейския съюз, като започнете процедура за установяване на допуснатите нарушения по чл. 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Оставаме в готовност да съдействаме, включително, при възможност, да предоставим допълнителни материали.

Благодаря ви за вниманието!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts