| | | | |

Бяс: Бившият енергиен министър захапа служебното правителство: По лъжи биете всички рекорди на Гинес

Очаквам след първия сняг, ако ни изненада през месец октомври, служебният министър да обяви, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и усилия са се справили с глобалното затопляне и целите по декарбонизация

„За последните 30 дни сайтът на Министерството на енергетиката (както и Фейсбук профилът) се превърна в нещо средно между „200 Вица“, „Стършел“ и „Работническо дело“, написа в профила си във Фейсбук бившият енергиен министър Александър Николов.

И продължи така:

Лъжите са ясни, но … това бие всички Гинес рекорди:

„Днес, 09.09.2022 г., „Булгаргаз“ ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв./МВч.

Тази цена е с близо 30% по-ниска спрямо предходния месец септември, което се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция.

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас“.

„Уникално! Сега, малко факти (вече трябва да са свикнали)“, продължава той и посочва:

„1.Само за последните 12 дни цената на природен газ, TTF, се срина не с 30%, а с … 38%. Малко повечко от предложеното от Булгаргаз.

Петролът – също е на рекордно ниско ниво, под 85 долара за барел, което е спад с 31% от рекордните стойности, достигнати преди 3 месеца от 123 долара.

Надявам се, че има поне един вменяем човек, който да е наясно, че целият микс на Булгаргаз зависи от тези 2 компоненти.

Също така, очевидно пазарът се определя и това се “дължи на усилията на новото ръководство”. (прилагам и картинки, че от документи трудно разбират). На всичко отгоре и EURUSD вече е с по-високи стойности, което намалява разходите по плащания в долари.

Валидно и за петрол и за природен газ.

2.Относно реалната диверсификицаия – надявам се не е нужно да напомням, че това ръководство и лично Министърът (всъщност трябва да е с малка буква, но това е друга тема…) подписа документ, с който подложи на реален риск стартирането на търговската експлоатация на проектната компания.

Ще напомня обаче друго – няколко човека твърдяха, че няма завършено строителство, въпреки че обектът притежава Акт 14… странно, нали?

Както и че няма газ… и тръбата е цяла… но налягането по трасето беше 42.5 бара. Отново – уникално!

3.Октомври – в микса на Булгаргаз ще бъде цената, договорена с LNG от Cheniere, която текущото ръководство старателно … реши да не е в микса за целия зимен период, а само 1 от 7 карга.

Браво, вероятно защото доставката трябваше да се случи с танкери, а не с катамарани… и не знаехме точно какви слотове ни трябват – за разтоварване ли,… за паркиране ли… не е ясно.

Също – в цената за октомври месец ще бъдат включени и ПЪЛНИ КОЛИЧЕСТВА по ДОГОВОРНА ЦЕНА от партньорите от Азербайджан.

За да се случи това, в рамките на 7 месеца мандат ми се наложи да проведа повече от 5 физически срещи с мениджмънта на компанията и политически лица в Баку. Браво, отново на текущото ръководство на МЕ, страхотно, другари!

4.Уникална колаборация със синдикати и работодатели. Надявам се, че ще можете да обясните, че се кръстите рецесията в Европа да продължи, за да може цените (които изненадващо за Вас определя пазарът!!!!) да останат на тези нива.

Иначе… финалното предложение в края на месеца ще е със съвсем различна структура. Тогава… сигурно геополитическите рискове ще са виновни.“

„Към Булгаргаз – екселите Ви дават малко грешки и трябва да си ги оправите… ама това е друга тема, също.

Тема, която при състав на Парламента и въпроси по ЗДОИ ще стане ясна. Като например,… как изглеждат „прозрачните търгове“, като ценова структура и оферти, спрямо отказани такива предложения“, пише още Николов и се обръща и към МЕ:

„Към Министерство на енергетиката – по-добре е да се придържате към битовите приоритети – телевизори, дивани, джипове… било то за министри или зам.-министри. Там поне сте силни. За останалото сте просто позор“.

„P.S.: Очаквам след първия сняг, ако ни изненада през месец октомври, служебният министър да обяви, че разполага с доказателство, че след 24-часова работа и усилия са се справили с глобалното затопляне и целите по декарбонизация.

P.P.S.: Вярвам, че няма случайни неща. Както например, че медузата е безгръбначно мекотело“, посочва още Николов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts