| | | | |

Крум Зарков с ново предложение кой да оглави КПКОНПИ

Нова Антикорупционна комисия, която да разследва всички случаи сред висшите държавни чиновници предлага Министерството на правосъдието.

Идеята е тя да се ръководи от петима души, които ще се избират от три различни власти. Всеки ще оглавява комисията на ротационен принцип за срок от една година. Структурата ще има разследващи функции, уточни правосъдният министър Крум Зарков.

„Двама от тях да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде посочен от президента на републиката и по един от общите събрания на съдиите във Върховния административен и Върховния касационен съд”, каза още той.

Разследващите инспектори на комисията ще събират информация, но няма да могат да повдигат обвинения.

„Да има все пак последяващ съдебен контрол върху решенията на Прокуратурата дали да продължи, или не дадено разследване”, допълни той.

Предотвратяването на конфликт на интереси и конфискацията на имущество остават в досега съществуващата Антикорупционна комисия. От Европейската комисия приветствали реформата, която била залегнала и в Плана за възстановяване и устойчивост.

„Ясна ще е отговорността на бъдещия парламент, на всички бъдещи народни представители, да знаят, че те ще носят отговорност това да се случи”, заяви Атанас Пеканов – вицепремиер по управление на европейските средства.

След обществено обсъждане, проектозаконът ще бъде предложен за одобрение на Министерския съвет.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts