| | | |

Огромен СКАНДАЛ: Бургас дърпа назад с десетки милиони лева от провалени договори на „Промяната“ за пристанището ни

Изпълнителят на кейовата стена пред 4-о корабно място призова служебния министър на транспорта Христо Алексиев да предприеме незабавни и решителни действия

Доскорошният бургаски общински съветник от ПП СЕК (мандатоноситeл на ПП Продължаваме промяната) Георги Събев, назначен на 28 юни т.г. за генерален директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“

е прекратил едностранно действащ повече от година договор за 4,089 666 милиона лева за укрепване и рехабилитация на кейовата стена в района на 4-о корабно място в Пристанище Бургас.

По спечелената обществена поръчка са направени разходи за 81 053,38 лв., а освен за тази сума изпълнителят ще претендира по Закона за задълженията и договорите и за извършената дотук работа, както и за печалбата, която би получил при изпълнението й – 408 966,62 лв.

Събев, който няма и ден трудов стаж в структурата, разпределяща милиарди левове бюджетни средства за развитие на пристанищата, е посочил следното странно основание: „ договорът е спрян поради препроектиране“.

Изпълнителят ДЗЗД «Бургас – кейова стена» е получил писмо с изх.номер от 29 август, в което се посочва, че договорът им ще бъде прекратен в двуседмичен срок от получаването му.

„Негативните последици засягат пряко и публичния интерес. Без това укрепване е невъзможна реализацията на Генералния план за пристанището на град Бургас и обособяването на Зоната за обществен достъп, защото трябва да се създадат пешеходна и развлекателна пристанищни зони.

Ние съдействахме по всяко време – в работни групи, с огледи на обекта, с подводна и водолазна дейност. Нямаше до този момент никакви индикации, че договорът ни може и да не се реализира“, каза Ангел Дерменджиев – представляващ ДЗЗД „Бургас – кейова стена“.

За необяснимото поведение на Събев днес е уведомен служебния министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, въпреки че и към момента официално съобщение за спрян или прекратен договор все още липсва, а обезпеченията по него не са прекъсвани.

Всъщност това е само част от поредица действия за прекратяване на поръчки от страна на ръководството на „Промяната“ в ДППИ в тези два летни месеца, откакто ДППИ е в ръцете на Георги Събев.

Сред тях са договорът за проектиране и СМР за промяна на предназначение на сграда ,,Кухня-майка”, терминал ,,Бургас Изток 1“ , част от концепцията на Зоната за обществен достъп за създаване на вторичен градски обслужващ център и определяне на нови терени за обществено обслужване с предлагане на услуги от различен характер.

Така, със забавянето на процедурата по приемане на Генералния план, подготвян вече 10 години, ще е невъзможно продължаване на обществената поръчка за нова база за съоръжения за навигационно осигуряване и също реализирането на пътна връзка до частен пристанищен терминал.

На практика се спира развитието на проекта за разширяване на Зоната за обществен достъп.

Самото прекратяването на договорите няма да спести публични средства, защото те се пренасочват към други проекти. А това е избождаща очите схема, от която ще спечелят лица, назначени скоро на властови позиции, техни роднини и партньори.

Професионалният опит на генералния директор на ДППИ Георги Събев се изчерпва с това, че до края на юни т.г. бе управител на собственото си еднолично дружество „Южнобългарски морски образователен център“.

Чрез това ЕООД Събев провеждаше курсове за водачи на кораби и по морска безопасност.

Публична тайна е, че постът му бе поверен след онази скандална разходка с корабче в средата на март т.г., на борда на което ексминистъра на транспорта Николай Събев бе качен от националния лидер на ПП СЕК и лице на Промяната в Бургас Константин Бачийски.

Час и половина в Конгресния център на брега в това време кметове, областен управител, народни представители, концесионери на пристанища и директори на държавни структури, чакаха изнервени министър Събев да открие най-важната за годината дискусия, нетърпяща отлагане – „Устойчива синя икономика чрез развитие на пристанища за обществен транспорт“.

Скоро след това Флагман пръв оповести, че министър Събев ще повери директорския пост на Георги Събев от Бургас, защото е останал доволен не само от разходката в бурното зимно море, но най-вече от новия му симулатор за обучение на капитани, както обясниха от актива на ПППП после.

Утре обаче бургаският кап.д.пл. Георги Събев ще отговаря за щети от порядъка на милиони левове, нанесени не върху едноличното му ООД,

а на държавното дружество от нереализираните дотук, изброени по-горе, проекти, защото всяка заинтересована страна ще предяви претенции след едностранното разваляне на договорите, а сред компетентните му служители от администрацията вече зрее нескрито негодувание от присъствието му в сградата.

„Считаме, че е важно и от взаимен интерес да вземете становище по така стеклите се обстоятелства и очакваме да предприемете решителни действия. В противен случай сме в готовност да защитим правата си по съдебен ред“, завършат пък писмото си от ДЗЗД „БУРГАС – КЕЙОВА СТЕНА“

Източник: Флагман

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

От 28 юни т.г. за генерален директор на ДППИ е назначен общинския съветник от Бургас Георги Събев

Similar Posts