| | | |

Проф. Ангелов: Медиците чувстват изключителна несигурност, останаха с излъгани надежди от ПП

Според проф. Ангелов в момента работещите в системата на здравеопазването чувстват изключителна несигурност.

„Тя идва от излъганите надежди на медиците – лекари, сестри и санитари, че ще получат високи възнаграждения. Бяха дадени едни изключителни обещания в началото на април, бяха записани текстове в Националния рамков договор и лекарите, и сестрите останаха излъгани.

Това заяви пред Нова телевизия, в предизборен дебат, проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново и бивш здравен министър.

„Ние ще върнем доверието и достойнството на българския лекар, на българската сестра, на българския санитар, така че нашите воини в бяло, когато се сражават срещу всеки един враг, било то и невидим, какъвто беше COVID-19, да са сигурни, за да може системата на здравеопазването да издържи на всеки натиск.

По отношение на това, което сме направили и ще направим, нашето мото е едно: „Българите да бъдат здрави, а не излекувани”, посочи той.

Проф. Ангелов заяви, че от ГЕРБ са за смесен вариант – да има електронна рецепта, но и право на хартиена.

„Електронната дава възможност за по-голяма проследяемост. Първата електронна рецепта в България се случи на 17 декември 2021 г., по наше време”, коментира той.

„Нашето здравеопазване няма нужда от молитви, а от действия. Това, което можем да кажем е, че по почти всички показатели нашето здравеопазване е много болно.

Това, което показахме като конкретни стъпки, макар на някои да им се сторят малки, за осем месеца – поставихме акцент върху профилактиката и превенцията. За първи път през последните 20 години се предвидиха повече изследвания като вид и брой и по-голямо финансиране.

На следващо място – рекордно повишение на средствата в Националния рамков договор, както на извънболничната помощ, така и на болничната и за изследвания. Това, което беше наш приоритет, е детското и майчиното здравеопазване”, каза доц. Пандов.

Доц. Пандов е на мнение, че през последните месеци е имало неразбиране какво точно е въведено.

„Ние въведохме възможност за предписване на хартиена рецепта, когато медицинският специалист е извън помещението на лечебното заведение.

Единственото изключение, когато задължително трябва да се предписва електронната рецепта, беше за антибиотици”, обясни представителят на ПП

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts