| | | |

Експерт: Най-силният пазарен агент, най-силният рекламист на „Възраждане“ е Кирил Петков

„В последните две години ние обаче напуснахме полето на политиката и навлязохме в полето на конфликта. На мястото на договарянето, на търсенето на консенсуси, настъпи конфликт, при който всеки се опитва да обвини другия.

Това заяви социалният антрополог доц. Харалан Александров в интервю за БГНЕС.

снимка Архив

Доц. Александров говори за това има ли изход от тежката криза, която на практика е парализирала възможността да се състави правителство, което да преведе България през задаващите се трудни времена.

„Политиката има две функции, да се управляват публичните дела и да се договарят различните интереси в обществото. В последните две години ние обаче напуснахме полето на политиката и навлязохме в полето на конфликта.

На мястото на договарянето, на търсенето на консенсуси, настъпи конфликт, при който всеки се опитва да обвини другия“, подчерта културният антрополог.

Той смята, че удържащата рамка, която винаги ни е гарантирала преход от конфликт към консенсус, в момента е много разклатена и създава риск за България.

„Ние трябва да намерим вътрешно решение, това е и голямото предизвикателство, да се върне моментът на договаряне и на консенсус.

Това обаче сега е малко вероятно, не вярвам да се възпроизведе консенсус и работещ парламент след предстоящите избори, а най-страдащи ще са най-уязвимите хора в обществото, тези които са зависими от функционирането на институциите“, заяви доц. Харалан Александров.

Той определи ролята на президента Румен Радев като опитваща се да върне нормализацията в политическия процес.

„Тревогата за функционирането на политическия процес е сякаш водеща за служебното правителство, сякаш спасяването на бедстващите е приоритет за тях“, каза социалният антрополог.

Доц. Александров заяви, че провалът на последното управление, начело с „Продължаваме промяната“ (ПП), което се провъзгласи за либерално, западно и много проамериканско, направи огромна услуга на неговите врагове, ако приемем, че те са врагове.

„Най-силният пазарен агент, най-силният рекламист на „Възраждане“ е Кирил Петков.

Той носи всички характеристики на лошите и провалени черти на западната глобалистична цивилизация: плиткост, липса на задълбоченост, липса на уважение към местния контекст, склонност да се отнася в някакви фантазни светове, тежко нарцистична фиксация в себе си, драматични конфликти и много скрита агресия“, подчерта социалният антрополог.

Той смята, че тепърва трябва да разберем откъде идва тоталитарният нагон и желанието да изпращаш хора в затвора.

„Това е голям дефект на тази класа, на която възлагахме толкова много надежди. Високообразованите хора, които дойдоха и трябваше да покажат най-доброто.

Те дойдоха и показаха най-лошото на глобализацията и на българската фамилна традиция – назначиха всички роднини и приятели, след което започнаха от позицията на морално превъзходство да ни обясняват как трябва да живеем.

Това е абсолютно предсказуема катастрофа и доказателство за тезите на руската пропаганда, която си има силни говорители в България, че западният елит е компрадорски, че е експлоататорски, че е дошъл да ни ограби – първо е дошъл да превземе умовете и после да колонизира ресурсите“, заяви доц. Харалан Александров и добави:

случилото се е толкова зашеметяващо, че човек започва да си мисли, че е конспирация.

Той подчерта, че през последните години цивилизационният ни избор никога не е понасял толкова тежък удар.

„Никога не съм виждал толкова нормални хора, които не са стъпвали в Русия, които започват да говорят, че Русия на Путин е алтернатива на западната либерална демокрация.

Това стана възможно заради това скандално, некомпетентно, безобразно и аморално управление, което беше етикирано и опаковано като най-доброто от Запада. Това е драмата, с която ще живеем още известно време“, заяви социалният антрополог.

Градската либерална общност – има много силно несъответствие между обективен социален статус и преживяване за такъв.

„Те живеят с версия за себе си, която е доста различна от това, което виждаме отвън. Те се смятат, колкото и странно да звучи, за лузъри, макар че обективно, ако се погледнат доходите и социалното им положение, са по-скоро спечелилите от прехода.

Това е така, защото имат версия за себе си, че по силата на своето по-добро образование и отвореност към Запада, заради своята начетеност и страстна посветеност на идеологията и ценностите на западната демокрация на тях им е дадено от Бог да бъдат на власт, да управляват и да водят недоразвитата местна общност към светло бъдеще“, заяви социалният антрополог.

По думите му тази нагласа, особено в радикалната ѝ версия, започва да изглежда доста троцкистки, доста болшевишки.

„Толкова сме убедени в нашата правота, че ако не искате с добро, ще ви подкараме с лошо. Тук се отключва този изумителен за хора с либерални претенции тоталитарен нагон.

Тази стръвна омраза към политическите им противници, абсолютната невъзможност да видят света в сложни категории, тежката редукция до добро и лошо, черно и бяло, мафия и борци срещу нея.

Влизането в ролята на някаква секта, която проповядва своята окончателна истина“, добави доц. Александров.

Той посочи, че има и такива, които не са изпаднали в този нездрав уклон и сега реалността започва да ги връща по мъчителен начин в депресивна позиция.

„Белята стана, те се увлякоха заслепени от омразата си към ГЕРБ и Бойко Борисов, и към ДПС допуснаха да бъдат подведени и да станат съучастници в това безобразие и предстои да платят политическа цена.

Много грешки можеш да правиш, но една грешка не можеш: не можеш да не знаеш кой ти е приятел и кой ти е враг.

Ако предадеш приятелите си и се съюзиш с враговете си, ти плащаш цена и това се случва в момента. С голям ентусиазъм се включиха в тези разрушителни процеси, които съвсем очевидно обслужват най-големите им врагове, а именно имперските интереси на Русия.

Те докараха България до разпад и перманентен конфликт. Разумните външни наблюдатели го забелязаха и се чудят как да вразумят местните, които много дълго време подкрепяха, хрантутеха, финансираха и пращаха по обучение“, заяви доц. Харалан Александров.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts