| | | | |

Иван Гешев: Българските политици да свалят розовите си очила и да видят, че има бум на престъпността

Българските политици трябва да свалят розовите си очила и да видят, че в страната има бум на престъпността.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури от цялата страна.

Ситуацията с престъпността е сериозна по места, нивата на престъпност растат към нива от 90-те години. Част от причините са обективни – икономически, социални и др.

Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността, отбеляза Гешев.

В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни (надявам се да не е така) политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления, коментира обвинител №1.

По българските пътища се води война. Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, която липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати.

След разпоредена проверка на ВАП (след катастрофата на АМ „Струма“) за състоянието на пътната мрежа, констатацията е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми, продължи главният прокурор.

Обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация. А ние с МВР сме скачени съдове – ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство, обясни Гешев.

И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи, категоричен бе главният прокурор.

Трябва да направим всичко възможно в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани. А тези щети са ръст на престъпността, изтъкна още Иван Гешев

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts